Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki iquitos68. To konkret, który narzuca kierunek  działania. Moze któryś z kolegów  dogrzewa się systemem kol rękawiczki lub kol aurban6 ? / wątki powyżej/. Jakieś uwagi co do sprawności takiego systemu ?

Opublikowano

8B018C9E-1D52-4726-9A29-69C13ADD1427.thumb.jpeg.e2fa341991e6a56fc35a741f05aa44fa.jpegPrzede wszystkim sorry za poglądowy rysunek. I prośba o ocenę nieco skorygowanej wersji kolegów dla  grzania  w narurowcu. Dla wyjaśnienia- główny przepływ wody idzie baypasem /strzałki / . Podciśnieniowe zasysanie wody w trójniku 45 st. Zawór ma umożliwić ewentualne zmniejszenie „ciągu”, a co za tym idzie- daje możliwość regulacji efektywności grzania. 

Opublikowano

Moim zdaniem Twój rysunek jest błędy. W taki sposób jak narysowałeś woda nie pójdzie na grzałkę, bo nie będzie miała żadnego oporu. Wg. mnie powinno to działać jak na rysunku ponizej, tylko nadal nie rozumiem po co Ci zawór na obejściu z grzałką.

rys.thumb.jpg.0b568896da2b9a621d74fed00a2e0075.jpg

Opublikowano

Aby wykonać ten element potrzebujesz:

1. Rura ciśnieniowa PVC-U 32
  2. Rura ciśnieniowa PVC-U 25
  3. Trójnik kielichowy PVC-U 32 TIV
  4. Kolano dwukielichowe PVC-U 32 < 90° GIV
  5. Redukcja krótka PVC-U 32 x 25 DIV
  6. Złączka wzmacniana PVC KW D32 - 1" GW
  7. Redukcja mosiężna 1'' na 1/2''
Opublikowano (edytowane)

Jako założenie przyjąłem, ze większa część przepływu odbywa się przez baypas aby do minimum ograniczyć tłumienie. Przepływ wody w kierunku jaki sugerujesz byłby, wg mnie, znacznie zakłócony na trojniku 45 st / ustawionym „pod prąd/. Owszem- przy takim układzie do odnogi z grzałką  trafiałoby znacznie więcej wody, przepływając z wiekszą prędkością / pytanie jak przekłada  się prędkość przepływu wody wokół grzałki  na skuteczność podgrzania/. Sądzę, ze przy przepływie w kierunku przeciwnym, proponowanym przeze mnie mamy taką sytuację: najpierw woda  przepływa  prosto przez trojnik 90 w niewielkim stopniu zasilając gałąź grzałki. Następnie płynąc przez Trojnik 45 st ma stosunkowo „ gładki” przepływ co powoduje lepszy zasys  /powstaje podciśnienie/ w gałęzi grzałki. Pytasz o zawór- jego ewentualne przymkniecie spowolni przepływ wokół grzałki / co poprawi, moim zdaniem efektywność grzania/, jednocześnie nie ograniczając i nie zakłócajac przepływu w             „ głównym nurcie” tj w baypasie.   

Kiedy wczesniej wspomniałeś o swojej filtracji i dość słabym zasileniu odnogi Purolite, podobnie myślałem, sugerując wejście w tą gałąź trójnikiem 45 st, który w znacznym stopniu  zwiększyłby  zasilenie / a wiec i ciśnienie/ w tej odnodze  

Materiały praktycznie leżą i czekają?  na kontynuację  niestety jeszcze czas jakiś działam dosyć daleko ?  

Edit- dlaczego myslisz ze należałoby zmieniać przekrój rury na baypasie? Ja bym to zostawił na 32, tak samo grzałkę.

Edit- ?. Dotarło teraz?. Spowalniasz  przepływ dla poprawienia „ ciagu” w gałęzi grzałki. To fakt. Ale sądzę, ze różnica w prędkości przepływu spowoduje zasys z grzania. W tym kontekście rzeczywiście należałoby zastanowić się nad potrzebą zakładania zaworu. 

Edytowane przez Waclaw
Uzupelnienie
Opublikowano

Zmiana przekroju rury na bypassie spowoduje automatyczne wymuszenie przepływu przez grzałkę. 

O ile dobrze rozumiem Twój zamysł, chcesz aby woda niejako zawróciła po przejściu bypassu i poszła na grzałkę? Moim zdaniem tak to nie zadziała, bo woda popłynie tam gdzie ma mniejszy opór (analogicznie jak u mnie w odnogach na purolite)

Opublikowano

Co do przekrojów- zalapalem?. Patrz „edycja” ?. Co do przepływów w grzaniu- główny, szybki i nie zakłócony przepływ odbywa się baypasem. Właśnie taki przeplyw zasysalby wode przez tr 90 st w kierunku tr 45 st, a wiec zgodnie z głównym kierunkiem przepływu- nie pod prąd  :

• Lubię to 1
Opublikowano

Myśląc o Twojej filtracji- mimo ze masz mniejszy przekrój na odnodze Purolite, to trojnik ustawiony zgodnie z kierunkiem przepływy napewno skieruje cześć wody w tą gałąź.

W trakcie tej dyskusji zdałem sobie z jednego sprawę: jeśli mylę się  co do przepływu wody zgodnie z moją koncepcją,  to jedynym sposobem bedzie zmniejszenie przekroju na baypasie. A to raczej średni pomysł, wg mnie. Grzałkę wykorzystujemy na tyle rzadko / choc to tez trzeba rozpatrywać indywidualnie/ , ze rodzi się pytanie czy warto w takim stopniu ograniczać przepływy na większość czasu. Bo coz z tego, ze cała filtracja jest na przekroju 32. Wstawiając choćby tak krótki odcinek średnicy 25 w ciagu głównym, to jakbyśmy całość mieli na tym przekroju.  

Wiec patrz pkt 1 ?. Jak to ogrzać. Chocby 5 dni w roku 

Opublikowano

Ja u siebie rozwiązałem to na rurach 32 w ten sposób, że na ostatniej prostej jest przejście z 32x40. W trójniku 40 kąt 45 stopni skróciłem w korku wspawałem plastikową nakrętkę z kołnierzem  i grzałka grzeje całą powierzchnią. Spasowane tak aby woda przecinała ją węższą powierzchnią aby nie zaburzać zbytni przepływu. Działa super i nie potrzeba żadnych obejść.  IMAG1440.thumb.jpg.6847a7041b85815b1ac037597f911f46.jpg

Opublikowano

Co do przekrojów- zalapalem?. Patrz „edycja” ?. Co do przepływów w grzaniu- główny, szybki i nie zakłócony przepływ odbywa się baypasem. Właśnie taki przeplyw zasysalby wode przez tr 90 st w kierunku tr 45 st, a wiec zgodnie z głównym kierunkiem przepływu- nie pod prąd  :