Skocz do zawartości

Parametry wody, wkłady do kubełka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym żeby ktoś rozwiał me wszelkie wątpliwości dotyczące poprawnych parametrów wody do hodowli "pysków" które chcę niedługo kupić:) (Bedą to Pseudotropheus saulosi oraz cynotilapia afra cobue)

Akwarium jest już dojrzałe i reszta parametrów jest ok jednak zastanawia mnie KH, GH oraz Ph.

Podaję parametry mierzone miesiąc wstecz testami kropelkowymi JBL.

KH wynosiło od 4 do 7 stopni. Z GH jest chyba ok bo testy wskazywały wartości  9-10 stopni. Ph było i jest na stałym poziomie 7,5.

Podwyższasz coś to KH/Ph/GH czy jest git jak jest;>

Jeśli chodzi o testy wody w kranie to:

Ph - 7,5

NO2 - 0,05

NO3 - <0,05

NH4 - <0,05

KH - 10

GH - 14

Kolejna sprawa to wkłady w filtrze (unimax 500). Podczas startu włożyłem do niego: lawę wulkaniczną, keramzyt, ceramika i na samej górze gąbki. Wyjmować coś z tego jak akwarium jest już dojrzałe czy zostawić jak jest?

Opublikowano

Witaj!

Parametrami wody w akwarium,oraz w wodzie kranowej bym się nie martwił,bo masz je naprawdę w porządku...Jeśli chodzi o pH to dla naszego biotopu 7.4 to minimum...

Co do wkładów biologicznych to z tego co się zorientowałem posiadasz zbiornik 240l,tak więc na ten litraż wystarczy 1l np.ceramiki + gąbki...Tak więc resztę bym wyjął,ale zrobiłbym to stopniowo,czyli co 2-3 tygodnie wyjmował bym zbędne złoże(lawę , keramzyt)...

• Dziękuję 1