Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Ruszam z nowym 300l (120×50×50) zbiornikiem.Docelowo mam to być oczywiście biotop jeziora  Malawi...

Proszę o pomoc w doborze filtra ( biologia i mechanika) kubełkowego,prefiltra oraz falownika .

Edytowane przez Artdoni
Literówka
Opublikowano

Witaj!

Wiesz kolego @Artdoni jak to w życiu bywa,to każdy z nas poleci Tobie różne propozycje filtracji/sprzętu która ogarnie biologicznie/mechanicznie filtrację w Twoim zbiorniku...

Osobiście mam dla Ciebie kilka opcji filtracji,a Ty na spokojnie to przemyśl i się zdecyduj co wybrałeś,ale zanim coś kupisz to popytaj jeszcze a rozwiejemy Twoje wątpliwości...

1.Jeden mocny filtr zewnętrzny(w nim będzie tylko wkład biologiczny np.1l ceramiki) o przepływie minimum 1500l/h(najlepiej mocniejszy) + prefiltr (albo wewnętrzny np.Eheim,albo zewnętrzny np.HW-603A) + dodatkowo falownik to wspomagania cyrkulacji,oraz do zmiatania syfku z podłoża...

2. Dwa filtry zewnętrzne...Jeden jako biolog(starczy taki o przepływie minimum 1000l/h),a drugi jako typowy mechanik o przepływie minimum 1500l/h + dodatkowo falownik to wspomagania cyrkulacji,oraz do zmiatania syfku z podłoża...

3.Filtr zewnętrzny jako biolog (starczy taki o przepływie minimum 1000l/h) +filtr wewnętrzny o przepływie 1500-2000l/h + dodatkowo falownik to wspomagania cyrkulacji,oraz do zmiatania syfku z podłoża...

Nie będę Tobie podawał nazw filtrów bo jak pisałem każdy poda swoje typy które posiada w zbiorniku,a wiesz jak to jest z opiniami filtrów...U jednego jest ok,a drugi narzeka itd. :) 

Dla przykładu napiszę,że w swoim zbiorniku 100x40x50 posiadam dwa filtry zewnętrzne + falownik...

Pierwszy spełnia funkcję biologa...Mam w nim 1l ceramiki +gąbkę + watę filtracyjną + Purolite A520E(ale teraz pracuje ono tylko w celu klarowania wody) + jako prefiltr gąbka ppi45 na zasysie...

Drugi filtr zewnętrzny to typowy mechanik(w nim nie mam żadnego wkładu)...Do filtra mam podpięty prefiltr HW-603A(w nim gąbki + cienka warstwa waty filtracyjnej)...

Odpowiednio ustawiony falownik dodatkowo wspomaga cyrkulację,oraz zmiata zanieczyszczenia wprost do zasysu filtracji...

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Witaj

Myślałeś nad  kaseciakiem ?  Pompa 2000  l/h powinna  załatwić  biologię I mechanikę. Mogłbyś później  ewentualnie dołożyć falownik . Ja u siebie w 375 l mam kaseciaka na pompie jebao dcs 4000, pracuje na min  czyli  około 2800 l/h  I wymywa piasek w przeciwległym rogu. Dodatkowo mam hydroponikę . 

Edytowane przez Tom74
Opublikowano
W dniu 1.09.2018 o 22:45, Tom74 napisał:

Witaj

Myślałeś nad  kaseciakiem ?  Pompa 2000  l/h powinna  załatwić  biologię I mechanikę. Mogłbyś później  ewentualnie dołożyć falownik . Ja u siebie w 375 l mam kaseciaka na pompie jebao dcs 4000, pracuje na min  czyli  około 2800 l/h  I wymywa piasek w przeciwległym rogu. Dodatkowo mam hydroponikę . 

Hm, no w sumie to nie...nie wiem czy dam radę ogarnąć temat zrobienia kaseciaka,ale Jeszce poszuka info i poczytam trochę na ten temat.Wskazowki mile widziane...Dzięki