Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje RB odkąd je kupiłem, czyli poniżej 1cm, były "dwukolorowe". Tzn samiec szary, samiczki już pomarańczowe.

VDR - czy u Ciebie przyszły na świat RB?wszystkie pomarańczowe, czy dwukolorowe?

Opublikowano

masz na zdjeciach -- zawsze mialem dwukolor -- nie zdazylo sie zeby z pomaranczowego narybku wybarwil sie jakikolwiek samiec... albo inaczej - zadna z pomaranczowych rybek nigdy sie nie wybarwila na blue... zadna tez z blue nigdy nie nosila.

Nosily tylko pomaranczowe....

Ale np. hagrzeskowe samce byly inne -- i na domiar do samcow tzw. red-red tez im daleko.

No i tak jak pisalem - zdominowany samiec u mnie bardziej w braz wpada niz w granat...

Co do stadka -- niestety takiego stadka jak na prezentowanym zdjeciu nigdy nie mialem -- w sensie kolorystycznym. Bardziej w fiolet tak na prawde niz w granat samce wpadaly... choc to tez moze byc kwestia gro-luxa i narvy colour w pokrywie.

Opublikowano

Hm... więc ubarwienie samca blue może zależeć zarówno od oświetlenia jak i od przodków. I tak linia redblue rozmnażana na jednym końcu Polski, może mieć inny odcień niebieskiego niż te z drugiego końca Polski, nie sądzicie?

Właśnie, zapomniałam napisać, że zdziwiło mnie jak na jednym zdjęciu hagrześka napisano wybarwiający się samiec, na rybce która była wybitnie pomarańczowa O.o dziwne dziwy. To w ogóle możliwe by samiec który jest pomarańczowy od maleńkości, wybarwił się na niebieski? myślałam że tylko redy wszystkie rodzą się pomarańczowe i potem przebarwiają się na biało-różowawo-pomarańczowo-błękitnawo :P (ciężko opisać ubarwienie samca redred XD)