Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Korzystajac z okazji bo padlo co nieco:

Co to jest msobo bright orange ? Ktos w koncu moze wskazac mi materialy dotyczace tego gatunku ?? Bo szukam, szukam i w zasadzie najwiecej info jest w PL, bo pewna firma zaczela sprzedawac msobo pod taka nazwa mimo, ze patrze na zdjecia i nie roznia sie od moich Msobo, ktore kupowalem gdzie indziej...

Bo jak patrze wszedzie to jedynie msobo heteropictus (lundo, njambe), msobo "membe deep" i ostatnio bardzo popularny msobo "magunga" sa do siebie niepodobne ;] W sensie, ze samce roznia sie barwnie dosc charakterystycznie. Heteropictus jest w pionowe pasy, jasnoniebieski, membe deep to jak dla mnie taki polit w granatowych kolorach a "magunga" w ciapki...

Im wiecej szukam to dochodze do wniosku, ze nie ma czegos takiego jak msobo magunga bright orange.... ot po prostu kolejna nazwa handlowa. Samiczki z Magunga w Tanzanii sa czy tak czy tak bright orange...

P.s Kiedys Mars mi podeslal skan z niemieckiej ksiazki -- bylo tam sporo zdjec msobo - ale nigdzie nie bylo msobo magunga bright orange...;P

Opublikowano
To ja mam tego odmieńca, a nie sision :P czekam na sprawozdania innych właścicieli samców red-blue

moje samce tez takie pasy mialy...

Mlode: samiczka i samiec

red-blue_2.jpg

red-blue-sam.jpg

Ojciec mlodych:

red-blue.jpg

Opublikowano
To ja mam tego odmieńca, a nie sision :P czekam na sprawozdania innych właścicieli samców red-blue

Sory za pomyłkę. W każdym bądź razie rada ta sama :wink:

Opublikowano

poszukaj w galerii samcow hagrzeska....jego samce sa niepodobne do moich ;k

jak dla mnie to po prostu, jest to na tyle popularna ryba ze.... ;]

Reszte sobie dopowiedzcie...

Opublikowano

obejrzałam fotki hagrzeska.... nie dojrzałam jakichś ewentualnych pasów na jego samczykach (znów podejrzliwe spojrzenie na setharielkowego redblue). Prawdziwy czy podrobiony? Kurczę no :P W ogóle ta moja rybka to taki ciapciak. Pływa z wyrazem pyszczka pod tytułem "Prosze mnie nie bić. Ja jestem grzeczny" Najmniejsze rybki robią sobie z nim co chcą. Nie gryzą się jednak na całe szczęście.

Na razie więc mamy dwa głosy na redblue bez pasów (galeria hagrzeska i wypowiedź sisiona) i jeden na z pasami. Czy ktos jeszcze podzieli się swymi spostrzeżeniami?

Opublikowano

Tylko o ile pamietam -- samiec hagrzeska wybarwial sie z pomaranczowego... ;]

Te zas ktore ja mialem jako red-blue od malenkosci mozna rozroznic...

dla przykladu jeszcze lawica red-blue z innego zrodla

msm_estherae5_male_groupa.jpg

W sumie to jakies paski tam mozna zaobserwowac...szczegolnie ten samiec najbardziej po prawej...

Acha te paski u mnie pojawialy sie u dominanta -- znowu zdominowany samiec paskow nie mial -- zas barwa bardziej w braz wpadala niz w niebieski ;k Na dodatek -- drugie pokolenie samcow zachowuje sie dokladnie tak samo... ;]