Skocz do zawartości

Parametry wody do porównania i oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam klubowiczów

Chciałbym poprosić o poradę której wody użyć do mojego malawi, ponieważ mam możliwość wyboru wody ze studni oraz wodociągu poniżej podaję parametry mojej wody :)

dodam ,że studnia i woda z niej jest cały czas użytkowana woda ta była badana  na zdatności do spożycia i jest nieszkodliwa nie mam niestety testów fizykochemii tej wody

poniżej moje testy jakie zrobiłem testami kropelkowymi

woda ze studni                                          woda z wodociągu

PH       7,9                                                    PH      7,9

KH       13-14                                               KH      8

GH      22                                                     GH      11

NO3     5                                                      NO3    5

Paweł

Opublikowano (edytowane)

Witaj!

Osobiście wybrałbym wodę z wodociągów z uwagi na niższą zawartość KH/GH...

W jeziorze Malawi woda jest lekko lub silnie zasadowa – pH waha się od ok. 7,5 do 8,8.Twardość wody w jeziorze to 4-6 stopni dla twardości ogólnej(GH) i 6-8 dla twardości węglanowej(KH)...

Godzinę temu, Pawel8512 napisał:

poniżej moje testy jakie zrobiłem testami kropelkowymi

Używałeś do pomiarów testów kropelkowych(np.JBL) ?

Druga sprawa to zakładając akwarium,warto zaopatrzyć się w ustrojstwo z wkładem węglowym do nalewania wody kranowej ...

Pamiętaj też aby wodę przepuszczać przez ten wkład o możliwie jak najmniejszym przepływie,wtedy chlor/metale ciężkie itp.  zostaną lepiej wchłonięte przez węgiel...

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Witam,

tak używam testów kropelkowych JBL na razie kupiłem kilka podstawowych, żeby wstępnie porównać wodę, dziękuję za wklejenie tematu o uzdatnianiu kranówki :) śledziłem już wcześniej na forum ten temat i dlatego zacząłem się zastanawiać nad studnią ze względu na brak chociażby chloru i uzdatniaczy chemicznych stosowanych, z drugiej strony w wodzie ze studni, mogą tam być liczne bakterie glebowe;/

Parametry wody z  wodociągu porównując do wody biotopowej malawi wydajanie znacznie lepsze, szczególnie GH 

co myślisz o dodaniu soli z firmy sachem (Cichlid Lake Salt ) do tej wody ? lub buforu PH (Malawi Victoria Buffer )

czy lepiej nie ruszać tych parametrów ? i wystartować ze zbiornikiem:)

Opublikowano
3 godziny temu, Pawel8512 napisał:

co myślisz o dodaniu soli z firmy sachem (Cichlid Lake Salt ) do tej wody ? lub buforu PH (Malawi Victoria Buffer )

czy lepiej nie ruszać tych parametrów ? i wystartować ze zbiornikiem:)

Tak jak pisze kolega Jakub wodę kranową masz super dla ryb z naszego biotopu,więc nie ma potrzeby stosować soli i buforów...

Zakup sobie ustrojstwo z wkładem węglowym do nalewania wody np.takie jak przedstawił to kolega tutaj i działaj :) 

Takie małe OT za co przepraszam,ale zanim zaczniesz wlewać wodę do akwarium,to warto abyś na początek poczytał te oto tematy - 

http://forum.klub-malawi.pl/forum/111-podstawy/

• Lubię to 2