Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono Fachowców, 

zakładam właśnie akwarium 120x50x50 i kupiłem filtr zewnętrzny Unimax 500 oraz 2 prefiltry hw-602a. W związku z tym że stosuje prefiltry mogę usunąć gąbkę z pierwszej kasety głównego filtra, i pozostana w nim kolejno: mata, zolit oraz ceramika. Czy w związku z tym że mam jedną kasetę wolna powinienem coś dołożyć czy zostawić ja raczej pusta? A jeśli dołożyć to co i w które miejsce w kolejności?

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w związku z tym że wszystko jest nowe powinienem zakupić jakieś bakterie i zaszczepić czy wszytko się samo wytworzy? 

Będę wdzięczny za pomoc. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Pawel1986 napisał:

W związku z tym że stosuje prefiltry mogę usunąć gąbkę z pierwszej kasety głównego filtra, i pozostana w nim kolejno: mata, zolit oraz ceramika. Czy w związku z tym że mam jedną kasetę wolna powinienem coś dołożyć czy zostawić ja raczej pusta? A jeśli dołożyć to co i w które miejsce w kolejności?

Na start akwarium z filtra usuń jeszcze zeolit, jest on tam w tej chwili do niczego nie potrzebny, kiedy akwarium dojrzeje jak będziesz widział potrzebę użycia zeolitu to go włożysz.

7 godzin temu, Pawel1986 napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w związku z tym że wszystko jest nowe powinienem zakupić jakieś bakterie i zaszczepić czy wszytko się samo wytworzy?

Tak musisz zakupić bakterie nitryfikacyjne w celu przyspieszenia startu akwarium, lub możesz czekać tygodniami aż zbiornik ruszy o własnych siłach tak jak to dawniej się robiło. Według mnie masz dwie możliwości :

- pierwsza do dostarczenie czystej pożywki w postaci amoniaku zawartego w wodzie amoniakalnej w ilości 1 ml WA na 200 l wody w akwarium i dodanie czystych bakterii nitryfikacyjnych  Prodibio Biodigest lub Equo Bacterya .

- druga to dodanie bakterii z pożywką, sprawdzone i dobrze działające to  Tropical Bacto Active lub Sera Bio Nitrivec w ilości dawka x 2-3 większa niż na opakowaniu i następnego dnia dodanie ampułki czystych bakterii Prodibio Biodigest lub Equo Bacterya dla przyspieszenia startu.

Osobiście stosuję pierwsza metodę startu dodając pierwszego dnia ampułkę Prodibio Biodigest a trzeciego dnia ampułkę Equo Bacterya i najdłużej ze zbiorników które startowałem  cykl azotowy zamknął się po 29 dniach, średnio trwa to około 20 dni.

Edytowane przez darkon
  • Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Pawel1986 napisał:

zakładam właśnie akwarium 120x50x50 i kupiłem filtr zewnętrzny Unimax 500 oraz 2 prefiltry hw-602a. W związku z tym że stosuje prefiltry mogę usunąć gąbkę z pierwszej kasety głównego filtra, i pozostana w nim kolejno: mata, zolit oraz ceramika. Czy w związku z tym że mam jedną kasetę wolna powinienem coś dołożyć czy zostawić ja raczej pusta? A jeśli dołożyć to co i w które miejsce w kolejności? 

Witaj!

Ja bym zrobił tak-

W unimaxie zostawiłbym tylko samą ceramikę,w ilości 1-1,5l (rozsypane do wszystkich koszy po równo)...Tyle ceramiki wystarczy aby obsłużyć biologię w Twoim litrażu...

Natomiast do obu prefiltrów HW-602A między dwie górne gąbki dałbym cienką warstwę waty filtracyjnej...Osobiście mogę polecić JBL Symec...

A dopiero w późniejszym czasie jak już będą pływać ryby,okaże się czy nie będzie potrzebna pomoc falownika przy którego pomocy zmieciesz syfek z dna wprost do zasysów  prefiltrów...

Co do bakterii do szedłbym w normalny start bez cudowania na kiju,czyli BactoActive + Prodibio Biodigest...

Powodzenia

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 2
Opublikowano
26 minut temu, Pawel1986 napisał:

Panowie a odnośnie tych bakterii to czy wypłukanie filtra ze starego akwarium i przelanie około 50 litrów wody nie dałoby tego samego efektu? 

Woda z starego akwarium jest zbędna,ale jeśli jej użyjesz to nic złego się nie stanie...

Co do filtra,to jeśli posiadasz pracujący dojrzały biologicznie filtr w innym akwarium,to bardzo dobrym rozwiązaniem jest przełożyć z niego złoże(np.ceramikę) do nowej filtracji...

Tak czy inaczej bakterii nie zaszkodzi dodać,bo one w połączeniu z przełożonym złożem z starego filtra znacznie przyśpieszą start zbiornika...

Podstawa to na początku monitorować parametry (NO3,NO2,NH3/4)...

• Lubię to 1
Opublikowano
11 godzin temu, Pawel1986 napisał:

Dziękuję za wskazówki W takim razie jutro kupie bakterie. 

Starczy jak zakupisz kilka szt baterii Prodibio Biodigest...

Jedną ampułkę wlej od razu po nabyciu,a resztę zostaw na później,bo zapewne się przydadzą :) 

Powodzenia