Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Będąc w trakcie przygotowywania ostatecznej wersji filtracji narurowej do zbiornika 500 l,  zacząłem szukać na forum informacji,  jak rozwiazujecie obieg wody w zbiorniku. Przyjąłem, ze zrobię dwa zasysy / w odległości ok 15 cm jeden od drugiego/, wychodzące przez dno. Dzięki takiemu rozwiązaniu zwiększy się powierzchnia zbierania z dna a także ułatwione bedzie  zalewanie i odpowietrzanie filtrów i pompy    / nie trzeba zasysać /. Moje pytanie: czy mogę zrobić po tej samej stronie  zasysy na dnie, wylot z filtrów i falownik wspomagający przemiananie zbiornika ? . Widziałem film kolegi Stana omawiający ten temat,  sygerujący zasysy pod falownikiem, a wylot z filtracji- po przeciwnej stronie. Prośba do wszystkich o ocenę takiego rozwiązania. Oczywiście mojego a nie Stana ??, bo tamto działa efektywnie ?

Opublikowano

W filtracji Stana najsilniejsze źródło to właśnie falownik dlatego też tam znalazły się zasys. Wylot z filtra dodatkowo wspomaga powrót w tak długim akwarium. Osobiście zakładając że falownik masz mocniejszy zrobił bym podobnie jak Stan chyba, że pompa daje większy prąd wody wtedy falownik po drugiej stronie akwarium skierowany w górę i w kierunku szyby przedniej co napowietrzy Tobie wodę i wymiecie to co niechciane w stronę zasysu.

Opublikowano

Falownik RW15- wiec raczej z tych mocniejszych. Prawie napewno mocniejszy niż wylot z filtracji. Zwłaszcza ze zbiornik ma 170 cm- sporo mniej niż u Stana. Aranżacyjnie wolałbym zasys wylot i falownik po tej samej stronie. Wiec chyba zrobię zasys i wylot z filtra po jednej, a z falownikiem powalczę jak wszstko  ruszy. Dochodzi jeszcze umiejscowienie przelewu stałej podmiany- chociaż to / przynajmniej wg mnie / ma już mniejsze znaczenie. Moze któryś z kolegów ma odmienne zdanie- konstruktywna krytyka zawsze mile widziana ?

Opublikowano

Mając odpowiednio mocny falownik czyli taki jak masz możesz kombinować i pewnie uda Ci się wszystko po jednej stronie mieć.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 30.07.2018 o 16:38, Waclaw napisał:

Aranżacyjnie wolałbym zasys wylot i falownik po tej samej stronie. ... 

Jasne, tak powinno być! Przy zasysie przepływ powinien być najmniejszy. Też tak mam i sprawdza się ;)