Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Tonny24..jeżeli chodzi o skały to bez problemu. Piasek teoretycznie też..możesz ewentualnie wydłużyć  cykl azotowy. Ale lepiej teraz jak potem kombinować. Działaj śmiało. Jak masz to dodaj ampułkę prodibio biodigest .

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Witaj! 

Moim zdaniem kamienie możesz bez problemu wymienić na inne... 

Z piaskiem bym się wstrzymał bo w nim osiadają się pożyteczne bakterie...Ogólnie z piaskiem nie ma problemu, bo jego możesz zawsze potem dosypać nawet jak już będą rybki... Jaką obecnie masz warstwę tego piasku w akwarium? 

Opublikowano
1 minutę temu, egon44 napisał:

Z piaskiem bym się wstrzymał bo w nim osiadają się pożyteczne bakterie

Andrzeju..on nie ujmuje a dodaje. Nic się nie stanie..dlatego warto dodać ampułkę wspomnianych bakterii. Lepiej teraz zrobić jak potem gdy będzie obsada i trzeba robić sajgon. Trochę się cykl przedłuży ale to w niczym nie przeszkadza.

Opublikowano

Chce wymienić kilka skał na wyższe stojące piaski mam na 3cm z tym że poszedł styropian 10mm na całą powierzchnię i pod skałydalem dodatkowo po 2cm styropianu żeby wyciągnąć je do góry chce dać jeszcze z 10 kg piasku. O ile wydłuży mi się cykl jak wprowadzę zmiany? 

Opublikowano

Styropian nie jest trafionym pomysłem. Ryby jak dorosną to zaczną go odkopywać i  będą Ci kuleczki styropianu pływać. Powiem tak..póki masz okazję to się jego pozbądź i daj np. jasne spienione PCV 3mm. 3 cm piasku to jest warstwa jak najbardziej wskazana. Nie ma  przesłanek abyś dawał grubszą warstwę. Albo zrobisz to teraz i będziesz miał spokój albo będziesz się bawić i kombinować. Nie wiem ile Ci się wydłuży cykl azotowy..ale to nie ma znaczenia kilka dni w lewo czy w prawo. Zrób raz a dobrze od początku , badaj parametry i nie myśl o tym ,że kilka dni dłużej będziesz startować. Nawet nie wiemy czy wystartował cykl nie znając parametrów  z początku startu i np. z dzisiaj.

Opublikowano

Tak jak pisał Andrzej. Zrób raz a porządnie. Później gdy wszystko będzie odpalone to albo tego nie zrobisz albo zrobisz i rewolucja gwarantowana. Nie wiem jak daleko jesteś z cyklem ale najwyżej odpalisz wszystko jeszcze raz. Każdy dzień dodatkowego dojrzewania to dalszy rozwój bakterii czyli samo dobro dla Ciebie i Twoich podopiecznych.

Opublikowano

Bakterie w filtrze niech się osiedlaja a Ty doprowadź wnętrze akwa do ładu.