Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z no2 jeszcze nie ma tragedii. Dziś już nie karm ryb. Jutro zrób test przy dziennym świetle, bo sztuczne światło teraz mogło zafałszować odczyt. Nie chcę wchodzić w paradę koledze@Pleziorro ale na prawdę polecam Toxivec

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie wchodzisz w paradę, dobrze mu też radzisz. Ale tak jak sam piszesz No2 jest na bezpiecznym poziomie, lanie chemii tutaj niewiele się zda, bo ryb kolega ma za dużo w 450l.

Poprawę tego parametru powinien zauważyć po redukcji. 

A jak kolejny pomiar ? ile tam tego No2 wyszło ?

Opublikowano

lanie chemii tutaj niewiele się zda, bo ryb kolega ma za dużo w 450l.

Co prawda to prawda, ale nie ulega wątpliwości, że biologia powinna ogarnąć taką ilość ryb bez najmniejszego problemu. Ja również jestem przed redukcją obsady i u mnie pływa 33 sztuki w 240l i nh3/4, no2 jest niewykrywalne

Opublikowano
12 godzin temu, Jakubczyk napisał:

Jest słabo.  Wszystkie ryby przy powierzchni wody.

Jest to jeden z objawów zatrucia azotem, czyli amoniakiem lub azotynami/azotanami. Czy dobrze odczytujesz testy? Czy podałeś tak jak koledzy radzili Kordon Amquel Plus lub Sera Toxivec na zneutralizowanie związków azotu? Co z podmianami wody?

Opublikowano

Dziś rano narzeczona podała toxivec. Jestem w drodze do domu z pracy. Zrobię testy i w miarę potrzeby podmianke. Ostatnią podmianke robiłem w niedzielę.

Opublikowano

Ale miałeś testy zrobić w pierwszej kolejności :/ Jeśli no3 nie jest wysokie to nie musisz robić podmianki. Jeszcze coś przyszło mi do głowy, przypadkiem biolog Ci się nie zapchał? Sprawdź czy filtr ma dobry przepływ

Opublikowano (edytowane)

Filtr działa dobrze , wczoraj wieczorem sprawdzałem. 

Testy

No2 - 0,2

No3 - 1

Nh4 - 0,05

W południe podany toxivec według zaleceń producenta. Purigen  wyjęty z kubła i absorber z purolite odłączony wczoraj. Od wczoraj podaje aretmiss. Dziś kolejna ryba padła. 

Co jeszcze mogę zrobić ?

Edytowane przez Jakubczyk
Opublikowano

Robiłem po podaniu. Dziś podałem jeszcze raz,  zrobiłem testy po 3 godzinach i no2 było 0,1. Ale o dziwo ryby zachowują się normalnie.