Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

0,05 to jest normalna wartość, zwłaszcza przy tylu rybach.

Nie musisz ponownie sprawdzać, chyba pamiętasz czy próbka była w kolorze czerwonego wina czy ledwo co żółta ;) 

Opublikowano
Przede wszystkim, jeśli wyniki testów podałeś wiarygodne, to padła Ci biologia, albo nigdy jej tam nie było, jak długo masz zalane akwarium ?, bo brak nalotu i glonów na zasysie świadczy o bardzo młodym akwarium.
Jeśli No2 w ciągu doby urosło do stanu zagrażającemu życiu ryb to jest na prawdę żle. 
Co można poradzić w tej sytuacji, Amquel Plus zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, codzienne podmiany aby No2 nie przekraczało 0,1-0,2 i kontrolowanie parametrów do dojrzenia biologi i wystartowania cyklu nitryfikacyjnego.
Odłącz Purolite do czasu unormowania parametrów i zrób wspomnianą w pierwszym poście redukcję obsady, bo masz stanowczo za dużo ryb.

Na takie "awarie" stosuję nieco inną metodę. Sera Toxivec według zaleceń na etykiecie (natychmiast zbija no2 i nh3/4 do zera) jeśli no3 jest wysokie to podmianka. Następnie ampułka Biodigest, na drugi dzień kolejna ampułka i w ciągu 4-5 dni biologia powinna ruszyć, w tym czasie karmię raz na dwa dni, minimalną porcją spiruliny.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Na razie nic nie wlewaj, zrób dziś rzetelnie pomiary No2, kolor lekko żółty świadczy że masz 0,05 a nie 0,5.

Jeśli zatem Twoje parametry są w porządku, to przyczyny należy się upatrywać w czymś innym, zwróć uwagę czy w akwarium nie masz nadmiernej agresji ? czy te padnięte ryby nie miały poszarpanych płetw ?

Profilaktycznie, jeśli nie ma innych objawów zmniejsz dawkę karmienia, a na pewno nie zaszkodzi zrobić głodówkę przez 1-2 dni. 

Dobrze by było zastosować także Herbtanę 

Opublikowano (edytowane)

Agresora w akwa nie ma , czasem coś się przegoni ale nie jakoś przesadnie. Chodzi o microbe lift - herbtana? 

Edytowane przez Jakubczyk
Opublikowano

Przepraszam, chodziło mi o Microbe Lift Aretmiss, w Twoim przypadku powinien być bardziej pomocny.

Niektórzy nie wierzą w jego działanie, ja jednak nie mam podstaw aby uważać go za placebo :) 

Opublikowano

Tak, i poobserwuj jeszcze te parametry, zmniejsz karmienie, a jutro w ogóle zrób głodówkę rybom.

No i pomyśl powoli nad redukcją obsady. 

Jeśli ryby wciąż będą osowiałe przy dnie to wtedy będzie trzeba coś pomyśleć.

Powiedz mi jeszcze, czy ty masz dobrze napowietrzoną wodę ? działa falownik ?

Opublikowano (edytowane)

Filtry robią dobry ruch wody. A napowietrzam typowym napowietrzaczem. Parametr no2 zmierze jutro rano bo dopiero z pracy wracam ale aretmis podam dziś. 

Edytowane przez Jakubczyk
Opublikowano

Jest słabo.  Wszystkie ryby przy powierzchni wody. 

Testy sprzed chwili

No2 - 0,1

No3 - 10-15

Nh4 - 0,05

Aretmiss podany.