Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w najbliższym czasie planuje postawienie malawi 200x60x50

Generalnie wszystko sobie powoli organizuje, chciałem zastosować cyrkulator ale nigdy nie miałem, dlatego proszę o kilka podpowiedzi co mógłbym wykorzystać w takim zbiorniku.

Dziś dostałem tylko info od aquaela na temat ich cyrkulatora reef 8000 że na pewno nie ma regulacji, napisałem do nich wczoraj bo mam sporo rzeczy od nich i cena się wydaje fajna, ale tak jak pisałem nie wiem czy to odpowiedni cyrkulator pod 600l.

Czy szukać czegoś z regulacją, czy bez? Dodam tylko, że na cyrkulator jest 300-350 zeta max :P

Opublikowano (edytowane)

Ze swojej strony z wersji budżetowej polecam Sobo WP-400M. W Moim 200x60x60 spisuje się świetnie od ponad roku (nie był wyłączony ani razu) i jest prawie całkowicie niesłyszalny. Kilku osobom z  Klubu również poleciłem i sobie chwalą. Podobno wyszła nowa seria JVP i też jest dobra, z tym , że jeszcze niesprawdzona w dłuższym użytkowaniu. Jeżeli miałbym wydawać więcej zainwestowałbym w Tunze. Regulacja moim zdaniem jest zbędna, chyba, że kupisz falownik dużo za mocny w stosunku do litrażu. 

Pozdrawiam

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano
Teraz, michaladam napisał:

jaka powinna być moc na te 600l? :)

Tego Ci nikt nie powie- dane producentów często nijak mają się do rzeczywistości i realnej siły "podmuchu". Dla przykładu Tunze dmuchają mocniej, a na papierze wypadają gorzej niż popularny tutaj niedawno chińczyk Jebao serii RW. Ponad to często chińczyki są sprzedawane w innych opakowaniach pod inną nazwą za kilkukrotnie więcej- ja w ten sposób dorwałem Sobo- kolega z forum zauważył, że sprzedawana w e-rybce "Newa wave" to to samo tylko kosztuje ponad 400zł. Najlepiej opierać się na opiniach osób które dany model mają w podobnych baniakach- ja uważam, że polecony przeze mnie będzie do Twojego zbiornika optymalny, chociaż porównania nie mam, bo innych nie miałem. Słyszałem jedynie Jebao/Jecod u kolegi i na pewno wypadał gorzej pod względem emitowanego hałasu, a to jedna z ważniejszych w przypadku falownika kwestii.

Opublikowano

Ja kupiłem niedawno Sobo WP 400M do zbiornika 150x60x60 i powiem szczerze że robi robotę. Jest sporo za mocny jak na ten litraż, ale będzie z myslą do większego baniaka za jakiś czas.
Wcześniej miałem Jebao RW15 i po niecałych dwóch latach zdechł,. Na początku moc była wspaniała, ale niestety z czasem falownik zaczynał słabnąć i w efekcie wyeksmitował z akwarium

Opublikowano

Mój RW-8 właśnie wyciągnął kopyta, już zamówiłem Sobo WP-400, widziałem jak to pracuje u kolegi @spiochuakwarium 200x60 obsługuje idealnie, więc jeśli nie chcesz dużo wydać to za 70zł z przesyłką można dorwać na portalu aukcyjnym. Ja już dziś chyba otrzymam swój i w razie czego możesz pisać na PW, powiem Ci jak działa w moich 666 litrach ;) 

Opublikowano (edytowane)

Żeby nie było, że polecamy tylko chińczyki, bo jak wiadomo z nimi może być różnie i często sztuka sztuce nierówna, poczekaj na wypowiedzi kogoś kto ma coś bardziej markowego. Tunze ostatnio na fali, ale do takiego zbiornika to chyba 350zl nie wystarczy- raczej koło 500.

Jak chcesz być prekursorem to zakup tego Aquaela- chyba niewiele osób używa, a cena równiez rozsądna. Podejrzewam, że będzie równie dobry jak Sobo. Też o nim myślałem, ale wyczytałem gdzieś na forum morskiej akwarystyki, że się psują- chociaż tam warunki dużo bardziej spartańskie dla takiego sprzętu, więc niewiele marek wytrzymuje dłużej. W każdym razie serwis mają dobry, więc nie będzie problemu z gwarancją.

Poczytaj sobie jeszcze ten temat:

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano

Jaką  filtrację  planujesz? Jaką  obsadę?  Czy cyrkulator  będzie  Ci potrzebny od razu? Ja u siebie w 150x50x50 mam kaseciaka na pompie dcs 4000  pracuje na min a wydmuchuje piasek po przeciwnej  stronie . Mam wylot   calowy i nie tłumi mi  pompy.  

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
    • Tą Tunze miałem w 720l , też bym go polecał jako niezawodny sprzęt.
    • Używałem Tunze 6045 w 500l (170cm długie) Jak dla mnie to był nawet za mocny ale jako, że ma regulację nie było to problemem. Cichy i energooszczędny. Mocowanie na magnes. Regulacja - czego chcieć więcej?
    • Cześć wszystkim. Szukam cyrkulator do swojego 375, chciał bym kupić mocniejszy żeby móc użyć w przyszłość w większym akwarium( jest taki plan) zależy mi żeby był cichy oraz wydajny.  Jeśli ktoś ma doświadczenie z tunze lub eheim proszę o opinie
    • Moje już ma 9 lat, nadal bez problemu, jedynie rys więcej Wysłane z mojego Pixel 6 Pro przy użyciu Tapatalka
    • Spoina raczej na wykończeniu. Skłaniałbym się ku zmianie zbiornika, zwłaszcza że to kontrowersyjny Wromak Przyklejać się nie opłaca.
    • Mniej niż 18 , tak naprawdę bałbym się zalewać już to akwarium.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.