Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w najbliższym czasie planuje postawienie malawi 200x60x50

Generalnie wszystko sobie powoli organizuje, chciałem zastosować cyrkulator ale nigdy nie miałem, dlatego proszę o kilka podpowiedzi co mógłbym wykorzystać w takim zbiorniku.

Dziś dostałem tylko info od aquaela na temat ich cyrkulatora reef 8000 że na pewno nie ma regulacji, napisałem do nich wczoraj bo mam sporo rzeczy od nich i cena się wydaje fajna, ale tak jak pisałem nie wiem czy to odpowiedni cyrkulator pod 600l.

Czy szukać czegoś z regulacją, czy bez? Dodam tylko, że na cyrkulator jest 300-350 zeta max :P

Opublikowano (edytowane)

Ze swojej strony z wersji budżetowej polecam Sobo WP-400M. W Moim 200x60x60 spisuje się świetnie od ponad roku (nie był wyłączony ani razu) i jest prawie całkowicie niesłyszalny. Kilku osobom z  Klubu również poleciłem i sobie chwalą. Podobno wyszła nowa seria JVP i też jest dobra, z tym , że jeszcze niesprawdzona w dłuższym użytkowaniu. Jeżeli miałbym wydawać więcej zainwestowałbym w Tunze. Regulacja moim zdaniem jest zbędna, chyba, że kupisz falownik dużo za mocny w stosunku do litrażu. 

Pozdrawiam

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano
Teraz, michaladam napisał:

jaka powinna być moc na te 600l? :)

Tego Ci nikt nie powie- dane producentów często nijak mają się do rzeczywistości i realnej siły "podmuchu". Dla przykładu Tunze dmuchają mocniej, a na papierze wypadają gorzej niż popularny tutaj niedawno chińczyk Jebao serii RW. Ponad to często chińczyki są sprzedawane w innych opakowaniach pod inną nazwą za kilkukrotnie więcej- ja w ten sposób dorwałem Sobo- kolega z forum zauważył, że sprzedawana w e-rybce "Newa wave" to to samo tylko kosztuje ponad 400zł. Najlepiej opierać się na opiniach osób które dany model mają w podobnych baniakach- ja uważam, że polecony przeze mnie będzie do Twojego zbiornika optymalny, chociaż porównania nie mam, bo innych nie miałem. Słyszałem jedynie Jebao/Jecod u kolegi i na pewno wypadał gorzej pod względem emitowanego hałasu, a to jedna z ważniejszych w przypadku falownika kwestii.

Opublikowano

Ja kupiłem niedawno Sobo WP 400M do zbiornika 150x60x60 i powiem szczerze że robi robotę. Jest sporo za mocny jak na ten litraż, ale będzie z myslą do większego baniaka za jakiś czas.
Wcześniej miałem Jebao RW15 i po niecałych dwóch latach zdechł,. Na początku moc była wspaniała, ale niestety z czasem falownik zaczynał słabnąć i w efekcie wyeksmitował z akwarium

Opublikowano

Mój RW-8 właśnie wyciągnął kopyta, już zamówiłem Sobo WP-400, widziałem jak to pracuje u kolegi @spiochuakwarium 200x60 obsługuje idealnie, więc jeśli nie chcesz dużo wydać to za 70zł z przesyłką można dorwać na portalu aukcyjnym. Ja już dziś chyba otrzymam swój i w razie czego możesz pisać na PW, powiem Ci jak działa w moich 666 litrach ;) 

Opublikowano (edytowane)

Żeby nie było, że polecamy tylko chińczyki, bo jak wiadomo z nimi może być różnie i często sztuka sztuce nierówna, poczekaj na wypowiedzi kogoś kto ma coś bardziej markowego. Tunze ostatnio na fali, ale do takiego zbiornika to chyba 350zl nie wystarczy- raczej koło 500.

Jak chcesz być prekursorem to zakup tego Aquaela- chyba niewiele osób używa, a cena równiez rozsądna. Podejrzewam, że będzie równie dobry jak Sobo. Też o nim myślałem, ale wyczytałem gdzieś na forum morskiej akwarystyki, że się psują- chociaż tam warunki dużo bardziej spartańskie dla takiego sprzętu, więc niewiele marek wytrzymuje dłużej. W każdym razie serwis mają dobry, więc nie będzie problemu z gwarancją.

Poczytaj sobie jeszcze ten temat:

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano

Jaką  filtrację  planujesz? Jaką  obsadę?  Czy cyrkulator  będzie  Ci potrzebny od razu? Ja u siebie w 150x50x50 mam kaseciaka na pompie dcs 4000  pracuje na min a wydmuchuje piasek po przeciwnej  stronie . Mam wylot   calowy i nie tłumi mi  pompy.