Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie powoli kompletuje rzeczy do mojego akwarium 300 l 120x50x50 cm. Dodam że pierwotnie miało być 500l i do niego dokupiłem wcześniej już filtr aquael unimax 700 z opisów wynika że jest to filtr do pojemności 500-700 l czy mogę go zastosować do akwarium 300l? Czy będą tego jakieś minusy jak zastosuje go w tym akwarium? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek

Opublikowano

No hej. Unimax 700 do 300 litrów będzie jak znalazł. Pyszczaki brudzą i to bardzo więc dobre krążenie wody plus filtry z mocnymi pompami to podstawa. Na to co pisze producent nie patrz bo nijak to się ma to realiów. Proponuję abyś 700 wypełnił ceramiką a przed nim dwa prefiltry. Jako prefiltry możesz użyć Eheimów, HW-602/603a lub korpusów narurowych. Z doświadczenia powiem Tobie, że mam zarówno narurowca jak i 602 (na każdym z zasysów co innego) i woda jest bardzo dobrej jakości. HW mają tą przewagę, że do środka włożysz co tylko chcesz - oryginalne gąbki, watę albo ich mix. Powierzchnia mechaniczna jest o wiele większa niż w przypadku narurowca lub prefiltrów Eheima. Jedyny minus jaki widzę to wymiary samego filtra. Dopóki będzie stał w szafce lub pod stelażem to ok ale gdy zapragniesz do wyczyścić to już kobyła z niego. Jeżeli na zasysach dasz prefiltry to do środka wrzuć tylko ceramikę. Ja bym dał 2 litry i szlus. Wiem, że obecnie jest moda na stosowanie jej jak najmniej jednak ja tam wolę mieć pewien zapas. Ceramikę poukładaj w dwóch środkowych koszach. U siebie mam trochę Bioceramaxa 1200 i 1600 oraz Matrixa ale Ty możesz wybrać coś innego np. siporaxa.

Opublikowano

Witaj na forum!

W kwestii filtracji nawet wskazane by było,aby użyć Unimaxa 700 do zbiornika 300l którego posiadasz o czym już wspomniał kolega powyżej...

Według opisu producenta jego przepływ bez mediów wynosi 2250l/h,a z mediami 1700l/h,więc będzie on odpowiedni aby zapewnić filtrację biologiczną,oraz mechaniczną...Biologię czyli ceramikę lub martix w ilości 1-1.5l włożysz do kubełka i to wszystko,a jako filtrację mechaniczną zastosujesz rozwiązanie o którym też wspomniał kolega powyżej czyli mogą to być prefiltry Eheima na obu zasysach,z uwagą na to że nie przeszkadza Tobie widok sprzętu(prefiltrów) w akwarium...

Drugie rozwiązanie to jako filtrację mechaniczną możesz zastosować prefiltry HW-602A lub HW-603A...Chodzi nam o takie rozwiązanie...

Opublikowano

Skoro Egon już zaczął rzucać linkami to odnośnie narurowca możesz zapoznać się z poniższym tematem. Jeżeli masz w sobie nutkę majsterkowicza to rozwiązanie bardzo fajne. Pamiętaj jednak to o czym pisałem, że w korpusie jesteś dosyć ograniczony co do mediów filtracyjnych. W prefiltrach HW możesz już zastosować więcej mediów w tym ich mixy.

Jak sam widzisz to opcji jest wiele.

Opublikowano

Wielkie dzięki za tak szybką odpowiedź i naprawdę przydatną, oba artykuły również przydatne. Do tej pory miałem baniaczek 60l i moje Muszlowce Multiki więc to była inna bajka teraz jest już baniak 300l i dużo nauki przede mną. Odpalenie zbiornika najwcześniej planuje na wrzesień z paru przyczyn najpoważniejsza to finansowa :) będę pewnie po kolei czytał i dopytywał. Jeszcze raz dzięki :)  

Opublikowano

Poruszając jeszcze raz temat filtra co myślicie o sterylizatorze do filtra unimax 700 bo mam również w zestawie czy jest przydatny w tym modelu jest montowany wewnątrz kubełek filtra.