Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiajac się gdzie umieścić ten post umieściłem go właśnie tutaj :)

Nie wiem jak rozwiązać problem filtracji w kotniku ok. 100l. Można by kupić jakiś filtr wewnetrzny albo mały kubełek ale nie chciałbym wydawać więcej pieniedzy i myślałem jak przekształcić sumpa i kotnik tak aby filtrował on oba zbiorniki w (czasie inkubacji samicy). Jedna woda w dwóch zbiornikach to wygoda dla samicy(stałe parametry i temperatuja). Miało by wygladać to tak że, woda która wpada do komina w głównym akwarium (u góry) trafia rółką do kotnika po niżej. Przez komin w kotniku woda trafiała by do sumpa tam filtracja i ogrzweanie, nastepnie pompką do głównego akwa na górze.Aby nie filtrować pustego kotnika mozna by na rułce która woda z głównego akwarium płynie do kotnika zamontować trójnik który prowadził by od razu do sumpa.Na rułce spływu poniżej trójnika należało by zamontowac zawór oraz na rułce z trójnika do sumpa

aby przełączać wode do sumpa lub kotnika. A może jak sie uda to pompką z sumpa nad akwarium do filtra hydropiotycznego i zlew do głównego nastepnie do kotnika i sumpa :wink:

Co o tym sadzicie co byscie zmienili lub ulepszyli. Proszę o opinie :wink:

Opublikowano

dwa kominy - dwa spusty - dwie rewizje - jeden sump - w nim jedna pompa - na powrocie trójnik - podział na dwie rury - na obydwu po zaworze - jeden do akwa drugi do kotnika

tak będzie najprościej

ale ja bym kupił silny wewnętrzny z dużą gąbką i nie cudował...

mam prośbę... jeśli masz kłopoty z pisownią zainstaluj sobie firefoxa z poprawianiem pisowni, bo zarówno rułka i temperatuja jak i filtr hydropiotyczny pisze się odrobinę inaczej... i razi w oczy :wink: