Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do wszelakich środków zabijających ślimaki martwi mnie tylko jedna rzecz. Te tysiące martwych ślimaków będą gnić w piasku. Nie wiem na ile wpłynie to na parametry wody w przyszłości ale chyba wolę nie ryzykować i pójdę trudniejszą drogą czyli wywalę cały piach z akwarium, wszystko dokładnie umyję a ewentualnie w układ narurowca wpuszczę ten roztwór z perhydrolem.

Opublikowano (edytowane)

Wywal piasek i daj nowy, nie ma sensu truć chemią świderków w piachu. Coś trzeba będzie zrobić później z ich truchłami. Kamienie, filtry i inne sprzęty możesz zalać wodą z perhydrolem a potem dobrze wypłukać.

No i zobacz pisaliśmy razem o tym samym :)

Edytowane przez darkon
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ten perhydrol będzie najlepszym rozwiązaniem a przy okazji zdezynfekujesz sobie zbiornik jak i cały sprzęt... Ewentualnie przesiejesz sobie piasek aby pozbyć się muszli... ?

Opublikowano
Godzinę temu, iquitos68 napisał:

Jedna bocja wspaniała poradziłaby sobie ze ślimakami.

Albo kolcobrzuch, widziałem co robi ze ślimakami.

Opublikowano
5 godzin temu, iquitos68 napisał:

Jedna bocja wspaniała poradziłaby sobie ze ślimakami.

4 godziny temu, Sławol napisał:

Albo kolcobrzuch, widziałem co robi ze ślimakami.

Zdecydowanie kolcobrzuch jest lepszym rozwiązaniem w przypadku ślimaków. Bocja regularnie karmiona, ślimaków nie prześladuje. Kolcobrzuch z natury został do tego stworzony.

Opublikowano

Koledzy bądźcie realistami, JemioloSeba pytał jak się skutecznie i szybko pozbyć plagi ślimaków. Zabawa z wygłodzonymi bocjami czy kolcobrzuchami dobra jest przy małej pladze, a nie takiej, że ślimaków tyle co piasku i czas goni.

• Lubię to 3
Opublikowano

Bocje,kolcobrzuchy,czy nawet helenki i tak by w 100% nie załatwiły sprawy z świderkami...W dużym stopniu by jedynie ograniczyły populację...Wystarczyłoby że parę szt by przetrwało i po czasie znów by było to samo...

Wymiana piasku + perhydrol załatwią sprawę raz a dobrze...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.