Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Od miesiąca mam zalany zbiornik a od tygodnia mam problem z białymi kropkami na wszystkich szybach raz już to czyściłem ale znów się pojawiło jak się tego pozbyć.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

W akwarium mam tylko łupek drzewiasty i piasek kwarcowy z obi nie dawałem żadnych specyfików do wody

Opublikowano

Witaj!

Czyli z tego co wnioskuję zalałeś miesiąc temu zbiornik,odpaliłeś filtrację i to wszystko?

Bakterii startowych nie dawałeś?

Jak wyglądają te białe krople(no chyba że chodzi o kropki)?

Przydałaby się ich fotka,bo trudno coś powiedzieć jak się tego nie widzi...

Opublikowano

Tak chodzi o białe kropki, nic nie dawałem żadnych bakterii a ten biały osad jest wszędzie jak mi się uda zrobić zdjęcie na którym będzie to widać to wstawię.

Opublikowano

Masz często występujące zjawisko w niedojrzałym akwarium. Najwyższy czas zrobić z tym porządek i rozpocząć dojrzewanie zbiornika jak należy, bo inaczej będziesz się jeszcze bujał z tym problemem ze 2-3 miesiące. Zakup bakterie startowe z pożywką firmy Tropical albo Sera (dostępne w każdym zoologu i sprawdzone), albo jak chcesz szybciej wystartować to bakterie bez pożywki Prodibio Biodigest + wodę amoniakalną.

Wytapatalkowane

Opublikowano (edytowane)

Proponuję przeczytać te informacje, zacząć działać i wystartować ten zbiornik. Jeśli opanujesz te wiadomości i zbiornik będzie dojrzewał, to wtedy możesz planować obsadę. Ryby możesz wpuszczać, gdy zbiornik będzie dojrzały. Na temat ryb znajdziesz wszystko, co powinieneś wiedzieć na początek w dziale "OBSADY", ale na tazie trzeba opanować cykl azotowy.

Edytowane przez przemo-h
Opublikowano
W dniu 9.06.2018 o 09:51, Siwy880 napisał:

Tak chodzi o białe kropki, nic nie dawałem żadnych bakterii a ten biały osad jest wszędzie jak mi się uda zrobić zdjęcie na którym będzie to widać to wstawię.

No to pora chyba coś zrobić w tym kierunku...

W czasie dojrzewania zbiornika,różne rzeczy się dzieją...Moim zdaniem te kropki i inne cuda na kiju to normalna kolej rzeczy...

Tak jak napisali koledzy musisz zaopatrzyć się w bakterie startowe...

Światło możesz zgasić,wtedy kropki nie będą kuły w oczy...

Temperaturę daj na 25-26C...