Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przemo-h czyli podsumowując są to ryby wszystkożerne z przewagą na pokarm roślinny tak?to w warunkach akwariowych w większości będę im podawał spirulinowe karmy roślinne, a dwa razy w tyg. karmę mięsna w postaci suchej bądź mrożonki. A jeśli chodzi o mrożonki to jakie najlepsze?Artemia wodzien?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Pawel86 napisał:

przemo-h czyli podsumowując są to ryby wszystkożerne z przewagą na pokarm roślinny tak?to w warunkach akwariowych w większości będę im podawał spirulinowe karmy roślinne, a dwa razy w tyg. karmę mięsna w postaci suchej bądź mrożonki. A jeśli chodzi o mrożonki to jakie najlepsze?Artemia wodzien?

Dokładnie tak. Pokarmy roślinne jako podstawa, a mięsne jako uzupełnienie. 

Jeśli chodzi o mrożonki, to opinie są różne. Musisz mieć pewne źródło. Ja osobiście pewne źródło mam i podaję oprócz suchych karm mięsnych artemię i mysis na zmianę raz w tygodniu. 

Jeśli masz obawy, to suche karmy mięsne spokojnie wystarczą jako dodatek. 

Edytowane przez przemo-h
Opublikowano

przemo-h a nazwa tej ryby która podałem jest już nieaktualna?cynotilapia afra jako reef?Bo Ty mi podałeś inną nazwę, aktualna tak?

Opublikowano

Jest już nieaktualna. Ad Konings przeklasyfikował ją i teraz jest to Cynotilapia zebroides Jalo Reef. W hodowlach możesz jeszcze znaleźć je pod starą nazwą, ponieważ niektórzy sprzedawcy nie przywiązują do tego zbytnio uwagi. 

Opublikowano

przemo-h a jaka literaturę dotycząca pyszczakow bys polecił?chciałbym kupić jakąś książkę w której znajdowalyby się opisy poszczególnych gatunków Mbuna. Oczywiście w języku polskim.