Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam zamiar wystartowac zbiornik 200l 100x40x50 . Trochę poczytałem, ale jak wiadomo jest dużo opinii dlatego prosiłbym o małą pomoc. 

Filtracja : JBL e901 - 1koszyk - ceramika, 2- zeolit , 3- gąbka 30ppi , 4- włóknina filtracyjna 
Do tego filtr wewnetrzny tutaj nazwy nie pamietam, ale dość silny (nie wiem czy nie za mocny bo kolega miał go w 420l) z włókniną, albo gabką 30ppi.

Podłoże oczywiście piasek , raczej biały chociaż nie wiem co kolega miał w swoim 420 l bo od niego go wezmę. 

Oświetlenie to belka 2x30w t8 świetlówki będą po jakimś czasie do wymiany ponieważ na tą chwile będą : degenbao - coral blue lamp i D-HG Water Plant aquarium lamp 

Obsada docelowo : 
- yellow caeruleus - 1 + 4
-Saulosi coral- 1+4
-aulonocary fire fish - 1+4 

Jeśli coś by było nie tak z obsadą chociaż starałem się dobrać tak aby nie było demolki to mam jeszcze do wyboru Aulonocary Hansbeanschi, Calico, Melanochromis Johanni , demasoni , maylandia lombardoi, socolofi. Takie ponieważ są najjbliżej mnie . Zbiornik robiony troche po kosztach dlatego filtr i piasek z dawnego akwarium kolegi itd. dlatego prosiłbym o nie pisanie kup taką świetlówkę itd. ponieważ powoli mogę coś wymieniać z czasem . 

Doczytałem, że dojrzewanie zbiornika to około 4tyg. zbiornik mam zamiar zalać w czwartek w przyszłym tyg. i robić testy co tydzień aby azotany i amoniaki spadły. Wszelkie uwagi będą bardzo pomocne. Dziękuje z góry :)

Opublikowano

Wszystko jakoś ujdzie ale ta obsada to to szału  nie robi... 2/3 to sztuczne twory a pozatym to akwarium jest za małe dla aulonocar oraz dla trzech gatunków ... ?

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Lukasz22 napisał:

A co byś proponował ? Żeby było kolorowo oczywiście :)

Łukasz...jeżeli chodzi o obsadę to załóż nowy temat w dziale OBSADY. Tutaj  opisujesz  czy też pytasz  o sam proces startu zbiornika. Poza tym witam na naszym forum.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

To pierwsze pytanie czy jak piasek z poprzedniego akwarium leżał na strychu 4 lata nadaje się aby go użyć po przepłukaniu ?

Opublikowano
9 godzin temu, Lukasz22 napisał:

Filtracja : JBL e901 - 1koszyk - ceramika, 2- zeolit , 3- gąbka 30ppi , 4- włóknina filtracyjna 
Do tego filtr wewnetrzny tutaj nazwy nie pamietam, ale dość silny (nie wiem czy nie za mocny bo kolega miał go w 420l) z włókniną, albo gabką 30ppi.

Oświetlenie to belka 2x30w t8 świetlówki będą po jakimś czasie do wymiany ponieważ na tą chwile będą : degenbao - coral blue lamp i D-HG Water Plant aquarium lamp 

W JBL-u zostaw tylko ceramikę i gąbkę , która jest w górnym koszu. Z nie jest potrzebny. Włóknina musi być dość często wymieniana. Na zasys kubełka przyda się prefiltr . Może to być duża gąbka lub np. prefitr Eheim ( o ile pasuje średnica). Wewnętrzny jak najbardziej może być jeżeli będzie za słaby to w przyszłości wymienisz. Świetlówki mogą być za mocne , warto sprawdzić czy możesz mieć włączoną tylko jedną. Większość informacji znajdziesz na forum choćby tu