Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, danielek1512 napisał:

Dzisiejsze parametry wody 

PH 8

NO2-O mg/l

NO3-0 mg/l

NH3-0.04 mg/l....

Dziwny pomiar...

NO2 - 0?

NO3 - 0?

Czy raczej przesadzilem z bakteriami czy znowu jakis blad...

A jakie bakterie dodałeś?

Nie masz w zbiorniku pożywki dla bakterii i cykl stoi w miejscu,przynajmniej moim tokiem rozumowania tak mi się wydaje...

Masz do wyboru kilka metod(o pierwszych dwóch już wspominali koledzy w powyższych postach),żeby sprawdzić czy biologia działa...

1.Metoda na wodę amoniakalną WA...

2.Zakup bakterii z pożywką np.Bacto Active...

3.Lub po prostu wyciśnięcie zabrudzonej gąbki z innego działającego zbiornika w wodzie z startującego akwarium...Dla niektórych ta metoda jest kontrowersyjna,ale w moim przypadku(i nie tylko) również sprawdzona i skuteczna...

ale mam inny PROBLEM woda mi bardzo zmetniala...to znaczy zrobila się taka mleczna jak patrze z boku akwarium to ciezko dojrzec drugi bok ...Akwarium 120 cm...co to znowu czyzby pierwotniaki ?? 

Prawdopodobnie to pierwotniaki z tego co piszesz...Ale bez fotki,lub filmiku trudno coś stwierdzić...

Silnie napowietrzaj wodę, oraz wyłącz światło...Jeśli to faktycznie pierwotniaki,to po dobie lub dłużej powinno zniknąć...

Mam nadzieję że nie grzebiesz niepotrzebnie w zbiorniku,oraz w filtrach,i nie robisz żadnych podmian wody?

Opublikowano

Kurde !!! Nic nie grzebie w zbiorniku tak jak kazaliscie ....bakterie ktore dalem to tak jak wczesniej kazales i pisalem to prodibio biodigest....testy zoolkiem i oba NO kolor żółty. ....czyli tu i tu 0 nie moze byc inaczej....i ZADNE podmiany rece zaczynaja mi opadac i powoli trace cierpliwosc aby miec te rybki...wrrr...

Opublikowano

Dodaj wreszcie pożywkę dla bakterii, na czym one mają zacząć pracować. Prodibio Biodigest to czyste bakterie, dodaj 1 ml wody amoniakalnej a jak nie masz to kup bakterie z pożywką i dodaj.

Wytapatalkowane

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, danielek1512 napisał:

Kurde !!! Nic nie grzebie w zbiorniku tak jak kazaliscie ....bakterie ktore dalem to tak jak wczesniej kazales i pisalem to prodibio biodigest....testy zoolkiem i oba NO kolor żółty. ....czyli tu i tu 0 nie moze byc inaczej....i ZADNE podmiany rece zaczynaja mi opadac i powoli trace cierpliwosc aby miec te rybki...wrrr...

Spokojnie!

Wolę zapytać dwa razy,niż w ogóle ;) 

Skorzystaj z jednej z tych trzech metod...Najbardziej w celu sprawdzenia biologii wydaje się 1 metoda...Gdybym miał takie problemy jak Ty,to brałbym właśnie nią pod uwagę...Dodając WA dość szybko byś sprawdził,czy wszystko działa jak należy...

9 godzin temu, egon44 napisał:

Masz do wyboru kilka metod(o pierwszych dwóch już wspominali koledzy w powyższych postach),żeby sprawdzić czy biologia działa...

1.Metoda na wodę amoniakalną WA...

2.Zakup bakterii z pożywką np.Bacto Active...

3.Lub po prostu wyciśnięcie zabrudzonej gąbki z innego działającego zbiornika w wodzie z startującego akwarium...Dla niektórych ta metoda jest kontrowersyjna,ale w moim przypadku(i nie tylko) również sprawdzona i skuteczna...

Opublikowano
6 godzin temu, danielek1512 napisał:

Ile mam dodać tej WA na 240l ? Żeby tak czasem znowu czegoś nie popsuć....

Tu masz poniżej odpowiedź kolegi...

11 godzin temu, darkon napisał:

Dodaj wreszcie pożywkę dla bakterii, na czym one mają zacząć pracować. Prodibio Biodigest to czyste bakterie, dodaj 1 ml wody amoniakalnej a jak nie masz to kup bakterie z pożywką i dodaj.

Opublikowano
11 minut temu, danielek1512 napisał:

...a dzisiaj takie wyniki testów..

Mały OT ale myślę, że może być pomocny :) 

Proponuję zrobić sobie prostą tabelkę w Excelu i w ten sposób podawać wyniki pomiarów, tak żeby nie trzeba było szukać po całym wątku co było wcześniej.
Potem wystarczy zwykłe Ctrl+C i Ctrl+V i wszystko ładnie i przejrzyście :) 

data pH NH4 NO2 NO3 Uwagi
xxx x x x x x
xxx x x x x x
xxx x x x x x
xxx x x x x x
xxx x x x x x

To na pewno ułatwi sprawę tobie i innym, którzy będą oceniać zmiany w twoim akwarium.

Przy okazji drobna sugestia dla moderatorów - może warto rozważyć dodanie do reguł tego działu stosowanie takiego lub podobnego formatu zapisu pomiarów w trakcie startu baniaka? :) 

Koniec OT

• Lubię to 1
Opublikowano

Pomiary robić mam nadal co 3 dni tak ?? Aha a pierwotniaki !! woda już powoli się klaruje nawet bardzo więc myślę że jutro lub po jutrze woda bedzie idealna..i po pierwotniakach.