Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, eljot napisał:

Akurat tutaj podany jest przepływ z mediami wiec spadek nie jest tak duży, sama pompa ma 1000l/h jako biolog obsłuży znacznie większe akwaria :).

U mnie ten unimax 250 ma tylko litr ceramiki bez żadnych gabek i na zasysie prefiltr eheima z watą w środku sika tylko 430l/h co nie zmienia faktu że na biologię śmiało wystarczy

Edytowane przez halabala
Opublikowano
2 minuty temu, halabala napisał:

U mnie ten unimax 250 ma tylko litr ceramiki bez żadnych gabek i na zasysie prefiltr eheima z watą w środku sika tylko 430l/h

To jakiś felerny masz ;) .

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.05.2018 o 22:07, krzysztof1990 napisał:

1. To mój początek, mam takie szkło i póki co je wykorzystam, aczkolwiek baaardzo możliwe, że się wciągnę i w przyszłości przerzucę się/dorzucę kolejny zbiornik.

2. 2x 18W day light wystarczy? Czy lepiej połączyć 1x day light i 1x warm light?

3. Mocniejszy tzn jaki? I wówczas starczy tylko ten jeden kubełek?

1.Rozumiem...Z czasem powiększysz litraż ;) 

2.Starczy nawet jedna świetlówka...Pyszczaki nie są wymagające...Bardziej chodzi o efekt wizualny...

Malawi to nie roślinniak :) 

3.Nie wiem czy chcesz coś z Aquaela czy innej firmy,ale brałbym filtr z przepływem 1500l/h który w parze z prefiltrem HW-603A lub HW-602A ogarnie biologię i mechanikę...

EDIT.Opcja z kaseciakiem też wchodzi w grę...

Edytowane przez egon44
Opublikowano
W dniu Wednesday, May 09, 2018 o 22:19, eljot napisał:

To jakiś felerny masz ;) .

No niestety nie jest to wina felernego egzemplarza.  Z Unimaxa 250 raczej więcej niż 450 litrow nie da rady wycisnąć. No chyba że pusty i wężami 10cm. Ja przy 1,5 litra ceramiki i prefiltrze narurowym nie byłem w stanie wyciągnąć więcej.

Obawiam się, że 250 będzie za słaba by ogarnąć całe akwa mechanicznie i biologicznie.

Opublikowano (edytowane)

No to ja ma wyjątkowy bo z ceramiką i prefiltrem śmiga ok 600 l/h a 450 to ma z bypasem z purolite czyli obciążony na maxa. Dodam że ma już 9 lat i wymieniałem tylko wirnik.

Edytowane przez eljot