Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

20180506_195028.thumb.jpg.4f34045d609d5839a5fe2eb0e6f97d5e.jpg

Sinice czy nie?

NO3 - 10

Jak na razie mam jedną świetlówkę T5 54w ale sprawdzałem jak będzie wyglądało z dwiema świetlówkami i zapomniałem ją odłączyć , w efekcie przez tydzień zapalały się dwie a niestety nie było mnie w domu całą długą majówkę:) sądzę że to efekt tej drugiej świetlówki. Co o tym sądzicie? Akwarium w miarę świeże bo ma dopiero 2 mc.

Opublikowano

No to na tą chwilę ogranicz moc,czas świecenia w akwarium,oraz przy podmiance wody zbierz wężem nalot z piasku...

Co do nalotu to da się go oderwać płatami?

Opublikowano (edytowane)

Tak , przede wszystkim odłączyłem tą drugą świetlówkę .Nie wiem czy to mogę płatami podnieść, wczoraj jak czyściłem okrzemki , to ten zielony nalot po prostu zmieszałem z piaskiem zobaczę co dalej będzie . Wody na  razie  nie podmieniam z powodu okrzemków. Jak się odnowi to sprawdzę czy to płatami odchodzi

Edytowane przez piterssss
Opublikowano

Wygląda na sinice. Polecam w tym przypadku specyfik o nazwie Chemiclean naprawdę skuteczny bo stworzony specjalnie do walki z sinicami.

Opublikowano
13 minut temu, Ritter napisał:

Wygląda na sinice. Polecam w tym przypadku specyfik o nazwie Chemiclean naprawdę skuteczny bo stworzony specjalnie do walki z sinicami.

Gość ma 2 miesięczne akwarium, a Ty mu chemię polecasz ? 

@piterssss zmierz najlepiej Salifertem Po4, mam nadzieję że nie używasz żadnych żywic jonowymiennych ? jeśli tak to na razie odstaw i daj dojrzeć baniakowi :) Zmniejszenie światła jak najbardziej.

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie używam żywic  , przez 10 lat nie miałem sinic heh widać nadszedł czas. Pożyjemy zobaczymy , najpierw zwykłe sposoby potem pomyślimy 

• Lubię to 1