Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie Maingano co prawda dopiero dochodzi do swoich właściwych rozmiarów (resztą stawki już była wcześniej) ale mimo to mam 5 osobników i żaden nie podskakuje ?

Robotę robią dwa samce Red Red, samiec Hongi oraz właśnie drużyna Hary - każdy zna swoje miejsce i jest równy podział praw i obowiązków ? czasem Hara z Redem się zetną, ale to raczej sporadyczne walki. Oprócz tego posiadam dwóch samotników Elongatus Mphanga oraz Cynotilapie Likome - ten pierwszy również pilnuje porządku, natomiast ten drugi jest totalnie zdominowany przez resztę towarzystwa.

Akwarium 300L - ryb około 27. Jest na styk moim zdaniem, agresja przy tej dość charakternej obsadsie praktycznie nie istnieje ☺️

Edytowane przez Deadi
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, radecki napisał:

Redukcja Maingano i pozostawienie jednego samca może w efekcie wpłynąć na wzrost jego agresji w stosunku do samic lub samców hary i saulosi stąd chyba zdecyduję się na pozostawienie Hary i Saulosi w obecnym składzie a dla Maingano poszukam nowego właściciela.

U mnie maingano wybił wszystkie swoje samice i samca. Został sam..pływa z "saulsi " , "rdzawym" , "yellow" i auloncami. Jest grzeczny i nie jest prawdą j ,że się nie wybarwia. Został za to wrogiem nr1 "rdzawego" . Potrafią się lać aż iskry idą...a trwa to już  około roku. Po prostu nie przewidzisz jak zachowa się Twój samiec.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
3 godziny temu, AndrzejGłuszyca napisał:

U mnie maingano wybił wszystkie swoje samice i samca. Został sam..pływa z "saulsi " , "rdzawym" , "yellow" i auloncami. Jest grzeczny i nie jest prawdą j ,że się nie wybarwia. Został za to wrogiem nr1 "rdzawego" . Potrafią się lać aż iskry idą...a trwa to już  około roku. Po prostu nie przewidzisz jak zachowa się Twój samiec.

U mnie maingano też wybił większość swoich samic. Została tylko jedna, która też już dużo przeszła ?. Ale ma swoją grotę i wypływa z niej tylko na jedzenie, więc jakoś sobie radzi. Samiec jest spokojny teraz. Do innych gatunków nie podskakuje. Mam też malucha, który się uchował jakoś i ma teraz ok 4 cm.

• Lubię to 1
Opublikowano

Mam maingano od 18 miesięcy w układzie 4+6 i jest spokojnie, każdy samiec ma swój kąt i go pilnuje.O wiele agresywniejszy jest rdzawy, samiec alfa wykończył już dwóch konkurentów.Każde akwarium jest jednak inne i niczego nie da się przewidzieć.

• Lubię to 2