Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
..... Od czasu do czasu zbiera sie parę kupek pomiędzy zagłębieniami, ale znikają w filtrze zew. ...... Filtr zew. czyszczę raz na dwa - dwa i pół miesiąca.

U miłosników tandemu kubeł + zewnetrzy z prefiltrem panuje ciut inne podejście do tematu, tzn aby do kubła zaglądac jak najmniej czyli nie co dwa - dwa i pół miesiąca ale co najwyżej co pół roku oraz aby kubeł nie zasysał zanieczyszczeń bo one potem przezciez przez te dwa miesiące w nim są i się rozkładają psując wodę. Miłośnicy tandemu wolą raz na tydzień podczas czyszczenia wewnetrznego pozbyć się zanieczyszceń definitywnie.

Opublikowano

Arek, niczego dobrego nie robisz, ani to dobra filtracja mechaniczna, a tym bardziej biologiczna.

A tak nawiasem mówiąc, to trochę dużo masz tych ryb w takim akwa, z takim filtrem. Ale jak mówisz, że będziesz przenosić....

Opublikowano

Akwa mam od około roku, a forum onserwuje dopiero od około miesiąca - i tak przeglądam wszystkie tematy po kolei znajdując coś co mógłbym i chciałbym u siebie wykorzystać. Wkrótce zabieram się za denitryfikator.

Ale apropo podwójnej filtracji. Mam jeden kubełek który utrzymuje mi parametry wody na poziomie NH3-0 NO2-0 NO3 30-50 - (ostatni parametr w zależności kiedy była podmiana - dlatego tak niezbędny jest mi denitryfikator), syfków prawie nie widać, ... i chyba po to jest w akwarium filtracja??

A więc tak dokońca nie rozumiem po co jeszcze filtr wewnętrzny... no oprócz tego ze dzięki dodatkowej filtracji mechanicznej żadziej zagląda sie do kubełka no i dodatkowo w aqwa jest większy ruch wody.

Może coś jest nie tak w moim rozumowaniu?? jeśli tak to niecierpliwie czekam na wyjaśnienia i wyprostowanie mojego toku myślenia.

Opublikowano

Ale apropo podwójnej filtracji. Mam jeden kubełek który utrzymuje mi parametry wody na poziomie NH3-0 NO2-0 NO3 30-50 - (ostatni parametr w zależności kiedy była podmiana - dlatego tak niezbędny jest mi denitryfikator), syfków prawie nie widać, ... i chyba po to jest w akwarium filtracja??

A więc tak dokońca nie rozumiem po co jeszcze filtr wewnętrzny... .

a wieć masz NO3 za wysokie .... pytanie czy mozesz je obniżyć stosując dodatkowe filtr wewnetrzny do czyszcenia syfków oraz zakładając prefiltr na sasysie kubełka :?: imho tak, może nie o dużo ale moze się okazac wystarczająca aby nie robic deni

U ciebie syfki zaciąga kubeł i gromadzi je przez jak sam napisałeś okres od dwóch do dwóch i pół miesiąca, przez ten czas te syfki cały czas ulegają rozkładowi wydzielając związki azotowe które zresztą Twój filtr przerabia i rozkłada ale na końcu pozostaje NO3 które już bez dodatkowego osprzetu rozkładane nie jest.

Teraz ropztrujemy wariant z prefiltrem i wewnetrznym, na kuble zakłądamy prefiltr na którym się zbieraja syfki i niedostają się do kubała a więc w nim nie zalegają, mamy tez wewnetrzny który zbiera syfki, następnie co tydzień robi się podmiane i gruntownie czyści się prefiltr i wewnetrzny w ten sposób wyprowadzamy z akwa co tydzień bardzo dużo zanieczyszczeń zanim te zaczna się rozkłądać a więc zanim zaczną wydzielac związki azotowe a więc jest mniej produktów do przemiany których końcowym efektem jest NO3

Opublikowano

Dziękuję za oswiecenie:) Własnie przeglądałem na allegro filterki myślę ze idealnie się nada Aqua szut senior 1000 tym bardziej ze do fabryki Aqua Szut mam ok 200 m:).

Ale teraz będę miał inny"poważny" problem... gdzie go ukryć aby był jak najmniej widoczny.

Opublikowano

A nie lepiej coś mocniejszego? taki szucik, to tak na 200l będzie dobry, ale jak Ty masz akwa 300l i jeszcze tyle ryb, to przepływ 1500l by się przydał :wink: