SlavekG Opublikowano 20 Kwietnia 2018 #31 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 7 minut temu, halabala napisał: rozumiem że chodzi tobie o zbiornik do którego miałbym przełożyć chore ryby??? Nie mam gdzie ich przenieść na czas choroby dlatego tak ciągle dociekam czy w ogólnym czy oddzielnym ale chyba jednak nie ominie mnie kupno jakiegoś mniejszego zbiornika z fitrem Tak, w oddzielnym. Najlepiej nie robić kuracji w ogolnym dopoki nie ma takiej potrzeby. A maly szpitalik dobrze jak zawsze jest pod reka. Wychodze z zalozenia ze lepiej leczyc w odzielnym bo 1. Nie narazasz pozostalej obasady na niepotrzebne dzialanie lekow ( choc moze się okazac ze to bedzie potrzebne) ale dopuki nie jest to lepiej leczyc poza ogolnym 2. Potrzebujesz znacznie mniej lekow do leczenia w malym zbiorniku. Cytuj
darkon Opublikowano 20 Kwietnia 2018 #32 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Już wiele razy było pisane, ze zarówno Metronidazol jak i Zoolek Protocaps M może być stosowany w zbiorniku ogólnym bez szkody dla bakterii nitryfikacyjnych, które to są tlenowymi a metro niszczy bakterie beztlenowe. Cytuj
rafalniski Opublikowano 20 Kwietnia 2018 #33 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Czuję się wywołany do tablicy Ostatnio tutaj pisałem o kuracji, którą stosowałem: W metodzie, którą stosowałem warunek był taki, że ryby muszą jeść, te które nie jedzą niestety trzeba spisać na straty 1 Cytuj
halabala Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Autor #34 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 7 minut temu, darkon napisał: Już wiele razy było pisane, ze zarówno Metronidazol jak i Zoolek Protocaps M może być stosowany w zbiorniku ogólnym bez szkody dla bakterii nitryfikacyjnych, które to są tlenowymi a metro niszczy bakterie beztlenowe. no nie ukrywam ze taka odpowiedz mnie bardzo cieszy. Wiem powinienem najpierw poczytać potem zadawać pytania ale pierwsze akwarium pierwsze rybki i stres niesamowity żeby obsada nie padła teraz mam dużo czasu do poniedziałku zanim przyjdą leki to postudiuje forum Cytuj
pozner Opublikowano 20 Kwietnia 2018 #35 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) 33 minuty temu, halabala napisał: teraz mam dużo czasu do poniedziałku zanim przyjdą leki to postudiuje forum Zapoznaj się z tym tekstem: http://pkmd.pl/pl/forum2/viewtopic.php?t=1072 Lepiej i wygodniej jednak stosować to w oddzielnym akwarium i to gotowy preparat. Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez pozner 1 1 Cytuj
halabala Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Autor #36 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 no i niestety rybki nie doczekały kuracji padły obydwie Reszta obsady zachowuje się normalnie zobacze co bedzie dalej Cytuj
SlavekG Opublikowano 20 Kwietnia 2018 #37 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Teraz, halabala napisał: no i niestety rybki nie doczekały kuracji padły obydwie Reszta obsady zachowuje się normalnie zobacze co bedzie dalej No kurde bardzo szkoda, obserwuj pozostałe i jak tylko zobaczysz nienaturalne zachowanie (brak aktywności, chowanie się po kątach, nieprzyjmowanie pokarmu albo przyjmowanie i wypluwanie, opuchlizna brzuszna - nawet lekkie pogrubienie okolic brzucha powinno zwrócić Twoją uwagę) to musisz reagować szybko, niestety te rybki wyglądały na przetrzymane dość długo. Cytuj
halabala Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Autor #38 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 ok będę obserwował baczniej wydawało mi się ze 2 dni temu jeszcze wszystkie normalnie się zachowywały pobierały pokarm a zawsze długo po karmieniu przyglądam się bo podoba mi się jak skubią całe dno i kamienie. Jeszcze raz wszystkim dziękuje za pomoc i chyba temat można zamknąć pozdrawiam. Cytuj
egon44 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 #39 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 8 godzin temu, Post_Mortem napisał: @egon44 W pierwszej wypowiedzi jest o tej soli do zmywarek, ale to tak tylko na marginesie. Panowie, bez jaj - nie róbcie takich rzeczy. Ani mi się śni,aby komuś doradzać sól do zmywarek jako kąpiel dla ryb... Bez przesady,ale mam swój rozum 8 godzin temu, Post_Mortem napisał: Odnośnie stosowania soli, ale kuchennej niejodowanej, zgodnie ze starą szkołą akwarystyczną taką sól stosuje się w przypadku chorób ryb, ale jedynie jako środek wspomagający, gdyż obniża ciśnienie osmotyczne i po prostu poprawia komfort życia chorej ryby. Ryba również wydziela więcej śluzu co prowadzi do tego, że "usuwa" z organizmu szkodliwe drobnoustroje. Samą solą natomiast się ryb nie leczy i raczej nie wyleczy. Jasne rozumiem... Masz całkowitą rację... @halabala podawaj połowę dawki niż na zdjęciu które wstawiłeś... Granulat podawaj z rana,a płatkami staraj się karmić wieczorem,jeśli takowe posiadasz... Najlepiej by było zrobić 1-2 dniową głodówkę,a potem karmić ryby oszczędniej mniejszymi dawkami... Cytuj
halabala Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Autor #40 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) 7 minut temu, egon44 napisał: Granulat podawaj z rana,a płatkami staraj się karmić wieczorem,jeśli takowe posiadasz... tak właśnie karmie wieczorem spirulina mam ja w płatkach w takim razie jutro i niedziela głodówa i oczywiście zmniejszę dawki dziękuje za podpowiedz Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez halabala 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi