Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem miałem zawszę wodę klar a od pewnego czasu masakra woda nie jest brudna jest przejżysta ale pływa w niej biały pył nigdy tego nie miałem.Podmiany robię zawszę w sobotę 30% woda lana przez ustrojstwo ? baniak 240l dzisiaj zrobiłem testy pH między 7,8-8 no2-0,01-0,025 no3- 10 testy JBL mam filtr oase 350 biolog zasypany matrix i sera siporax ,mechanik to Aquael turbo.Nigdy nie miałem takiego problemu i na koniec dodam że piasek nie pyli ale ostatnio jakoś miesiąc temu dołożyłem do biologa Purigen 200ml i phosgauard ale nie sądzę że przez to 

Opublikowano

Witaj!

Zapewne masz zakwit pierwotniaków...

Mając poziom NO3-10 spokojnie możesz robić mniejsze podmiany wody...

Na tą chwilę mocno napowietrzaj wodę,dodaj bakterii,zmniejsz czas,moc oświetlenia i po prostu czekaj co będzie...Taki zabieg powinien pomóc...

Do mechanika(tego pudełka na media)dodatkowo dodaj watę filtracyjną...

• Dziękuję 1
Opublikowano

Piszesz że posiadasz Oase 350 i z tego co wiem to ten filtr posiada wyjmowany wewnętrzny prefiltr...

Czyścisz go w ogóle co jakiś czas? 

Rozumiem że na zasysie Oase nie masz dodatkowo żadnego prefiltra w postaci gąbki? 

Ile szt ryb masz w zbiorniku? 

Opublikowano

Co tydzień w sobotę robię podmianę i zawszę czyszczę prefirt na zasysie nie mam żadnej gąbki baniak mam już bardzo długo a pokarm to właśnie od może dwóch miesięcy kupiłem tropical tą czarną serię na wypróbowanie i też tak sobie myślałem może to od niego.Ale dzisiaj właśnie zauważyłem że nie ma jednej ryby nie mogę jej znaleźć może ona gdzieś leży w kamlotach i to jest przyczyna.Chociaż dzisiaj jest poprawa.Kupiłem specjalnie jeszcze przez to wszystko Aquael turbo 2000 w pojemnik nawaliłem waty ale może to nie jest pytanie w tym dziale ale bardzo się grzeję jak go wyciągnęłam z wody to był bardzo ciepły to normalne?

Opublikowano (edytowane)

Martwa ryba może być przyczyną mętnej wody... Sprawdź między kamieniami... 

Co do Aquaela to było parę opinii że ten filtr się grzeje... Przynajmniej możesz zrezygnować z grzałki :), ale problem może pojawić się w lato gdy temperatura będzie wzrastać w zbiorniku... Sorki za OT w temacie... 

Edytowane przez egon44
Opublikowano
5 godzin temu, michal8002 napisał:

Kupiłem specjalnie jeszcze przez to wszystko Aquael turbo 2000 w pojemnik nawaliłem waty ale może to nie jest pytanie w tym dziale ale bardzo się grzeję jak go wyciągnęłam z wody to był bardzo ciepły to normalne?

Tak...to jest temat do działu OSPRZĘT.