Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, przemo-h napisał:

Zamawiaj WF z Niemiec w takim razie?

Śmiej się, ale parę razy przeszło mi to przez myśl w ostatnich miesiącach..  ;) 

Opublikowano
18 minut temu, luck83 napisał:

Śmiej się, ale parę razy przeszło mi to przez myśl w ostatnich miesiącach..  ;) 

Poważnie. Jeśli to jest ryba, która na prawdę się Tobie podoba to zamawiaj. Są droższe ok, ale nie musisz kupować 10 młodych, redukować i kombinować komu wydać resztę. 

Opublikowano
7 minut temu, luck83 napisał:

Musiałbym pewnie pojechać osobiście do Niemiec..?

Hodowla Cichlidenstadl..?

Poprzez TanMal lub  Demasoni. Do nich masz w miarę blisko. Pytaj i działaj?

Opublikowano

Skoro kierunek myślenia i poszukiwań idzie w stronę odłowu to przejrzę stocklisty, aby wyłuskać perełki u nas niszowe bądź wręcz niespotykane i sprowadzić takową perełke do siebie.

Może to czas na ten właśnie kierunek - nie ilość, a jakość.. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Możliwe, że doleję oliwy do ognia, ale... w jaki sposób możemy mieć 100% pewności, że wydane przez nas 150-200-300 EUR na wymarzone ryby z odłowu, faktycznie pozwolą nam cieszyć się rybami z odłowu, a nie... rybami z pokolenia F1 lub co gorsza niższych ?
Czy w tym przypadku pozostaje nam 'jedynie" liczyć na uczciwość i bazować na "renomie" sprzedawcy/pośrednika/hodowcy .. ? 

Opublikowano
6 minut temu, luck83 napisał:

Czy w tym przypadku pozostaje nam 'jedynie" liczyć na uczciwość i bazować na "renomie" sprzedawcy/pośrednika/hodowcy .. ? 

Łukasz...myślę że to przede wszystkim zaufanie. Nie licz na żadne certyfikaty bo takie to sam możesz sobie wydrukować.

Opublikowano
3 minuty temu, luck83 napisał:

Możliwe, że doleję oliwy do ognia, ale... w jaki sposób możemy mieć 100% pewności, że wydane przez nas 150-200-300 EUR na wymarzone ryby z odłowu, faktycznie pozwolą nam cieszyć się rybami z odłowu, a nie... rybami z pokolenia F1 lub co gorsza niższych ?

Lukaszu problem ten może być jednym z wielu. A jaka jest pewność, że ryby z odlowu słabo przystosowane to warunków akwariowych przeżyją? Wydasz kilkaset ojro a po kilku dniach ryby ... Może to zabrzmi strasznie ale mniejsza strata jest w przypadku ryb hodowlanych kupionych z 10-20zł. 

Opublikowano
1 minutę temu, Jerry_jerry napisał:

A jaka jest pewność, że ryby z odlowu słabo przystosowane to warunków akwariowych przeżyją?

Ten aspekt również jest bardzo istotny. O ile nie najistotniejszy, bo wszakże nam, Miłośnikom Pielęgnic zależy na tym, aby ryby żyły w zdrowiu.  
Może okazać się tak, jak mówisz, że kilkaset EUR zostanie wydane, ryby przejadą pociągiem całą Polskę, a po wpuszczeniu do domowego zbiornika coś nie zagra.. albo, nie zagra już w trakcie transportu.. Ryzyko jest bardzo duże.

4 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Łukasz...myślę że to przede wszystkim zaufanie. Nie licz na żadne certyfikaty bo takie to sam możesz sobie wydrukować

Nie liczylem na certyfikaty, bo to "tylko" kawałek papieru, który z kazdej drukarki wyjść może w treści, jakiej chcemy.
Właśnie chodziło mi o to zaufanie, uczciwość.