Skocz do zawartości

Przejście z kranówki na RO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Po przeczytaniu wielu wątków na temat wody postanowiłem kupić filtr RO dla moich pysi. Sprzęt zamontowany ,woda przefiltrowana. Do wody kupiłem Malawi Buffer i Cichlid lake salt od Seachem. Akwarium do tej pory korzystało z kranówki oto jej parametry

Ph 7.5

GH 5

KH 3

No3 0

PO4 1

Parametry wody z baniaka

Ph 8

GH 11

KH 6

No3 5 po podmianie w dzień wymiany 15

PO4 0.25

Teraz moja pytanie jak dozować  sole do 50l świeżej wody

Drugie pytanie dotyczy mediów w kuble ,Na dzień dzisiejszy używam Matrix ,Purigen ,PhosGuard , skała wulkaniczna i zeolit czy któreś z tych wkładów będzie zbędny  np zeolit ??

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Robson79 napisał:

Moim zdaniem przy takich parametrach kranówki nie kombinowałbym z żadnymi solami ani filtrem RO ... 

Podpisuje się pod tym. Masz w kranie idealna wodę dla malawi, zupełnie nierozsądne będzie wyjaławiać ja przez RO a potem sypać sole żeby uzyskać skład sprzed filtracji RO. Używanie RO w malawi nie ma żadnego uzasadnienia.

Pytanie, czy używasz jakiegoś uzdatniacza do wody?

Edytowane przez SlavekG
  • Lubię to 2
Opublikowano

Niby parametry mojej kranówki złe nie są ale wiadoma jak to z wodą miejską chlor rdza i inne zanieczyszczenia .  To był główny powód zakupu RO . Kilkakrotnie czytałem też że woda z RO jest po prostu zdrowsza dla ryb 

Opublikowano
1 minutę temu, d8vil napisał:

Niby parametry mojej kranówki złe nie są ale wiadoma jak to z wodą miejską chlor rdza i inne zanieczyszczenia .  To był główny powód zakupu RO . Kilkakrotnie czytałem też że woda z RO jest po prostu zdrowsza dla ryb 

Ja też mieszkam w uk tyle ze moja woda jest PH6.5 KH i GH 0.

Czy przygotowujesz wode jakos czy lejesz z kranu?

Na chlor i inne zanieczyszczenia Seachem Prime i po sprawie.

Opublikowano
4 minuty temu, d8vil napisał:

Czy zdrowsza to nie wiem, może dla paletek ale potrzeba ją zmiękczać i zakwaszać... Przy twojej kranówce wystarczyłoby ustrojstwo do nalewania kranówy wersja 1 z weglem jesli obawiasz się chloru...

Opublikowano
3 minuty temu, d8vil napisał:

Niby parametry mojej kranówki złe nie są ale wiadoma jak to z wodą miejską chlor rdza i inne zanieczyszczenia . 

..to lej wodę przez korpus z wkładem węglowym a lepiej przez wkład sedymencyjno węglowy. Koszt zrobienie nie jest aż taki duży ale masz  problem z głowy. Wkłady wymieniasz co pół roku albo co 6.tys. litrów.

..coś takiego:

• Lubię to 1
Opublikowano
9 minut temu, raiders napisał:

Woda RO nie jest zdrowa dla żadnego żywego organizmu czy to zwierzęcia czy człowieka .

Spróbuj pic RO przez miesiąc ,RO  jest jałowe ,a każdy organizm potrzebuje mikro i makro składników zawartych w wodzie.

Tak jak pisali ci już inni wyżej masz IDEALNĄ kranówkę do malawi .

A jak się martwisz chlorem to zainwestuj w ustrojstwo do nalewania wody

Wiem że czyste RO jest jałowe dlatego zakupiłem Cichlid lake salt .Co do samego filtra to był zakup dwa w jednym . Filtr który nabyłem jest 7 stopniowy wiec sam z niego korzystam ,zaraz po osmozie założyłem trójnik i zaworki dzięki czemu moge mieć czyste RO. Teraz tak myślę ze mogę go przenieść przed osmozę co da mi wodę po dwóch filtrach wstępnych i węglu :)  Teraz pytanie o cichlid lake salt dozować do wody czy też sobie odpuścić??

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, d8vil napisał:

Teraz tak myślę ze mogę go przenieść przed osmozę co da mi wodę po dwóch filtrach wstępnych i węglu :)  Teraz pytanie o cichlid lake salt dozować do wody czy też sobie odpuścić??

I tak zrób. Jeśli bedziesz puszczał wodę przez filtry mechaniczne i węgiel to nie ma potrzeby sypania soli. I ta opcja jest najrozsądniejsza.

Edytowane przez SlavekG
  • Lubię to 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.