Skocz do zawartości

Wplyw swiatla na ubarwienie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co sie tu doczytalem oswietlenie jest kwestia gustu wlasciciela akwa. Czyli mam rozumiec ze swiatlo nie wplywa na to ze ryby sa blade jak wlaczam swiatlo a jak wylaczam wraca ubarwienie.pozdrawiam

Opublikowano

Gdybyś napisał:

- jaki masz zbiornik i jakie w nim oświetlenie (ilość świetlówek, moc, typ, rodzaj),

- jakie masz podłoże i jakie ryby.

Pewnie łatwiej byłoby odpowiedzieć. Samo światło może mieć oczywiście wpływ na ubarwienie i to co najmniej w dwojaki sposób - zbyt intensywne i niedobrane światło może ryby stresować (szczególnie w połączeniu z piaskiem kwarcowym) i podobnie - źle dobrane oświetlenie może ukazywać barwy rybek w sposób mniej pożądany (przypadki skrajne ale wydarzalne).

Upodobania to już inna sprawa - najlepiej jest gdy z zestawu który ryb nie stresuje i pokazuje barwy w sposób rozsądny - wybierzesz dopiero wtedy to co preferujesz - wówczas i rybki i Ty powinniście być zadowoleni.

Jezeli dokładnie przeszukasz wątki znajdziesz wiele porad co do oświetlenia w tym linki do zdjęć z różnymi zestawami świetlówek.

Napisz dokładnie co masz i co się dzieje.

Opublikowano

Oswietlenie, jego kolor i moc ma istotny wplyw na zachowanie ryb i sposob odbioru przez nie otoczenia. Zbyt intensywne swiatlo moze powodowac nadmierna plochliwosc, a z drugiej strony pan Roman Pawlak zwrocil nam uwage ( świetna prelekcja w piwnicy, przy jego zbiornikach podczas targow w Toruniu ) na wplyw koloru na zachowanie ryb. Powiedzial on mianowicie, ze uzywanie swiatla kolorowego moze zmylic ryby do tego stopnia, ze beda one probowaly podchodzic do tarla z osobnikami z innego gatunku. Niestety calej wypowiedzi nie doslyszalem, bo stalem zbyt daleko :)

Opublikowano

tak, jeśli wybierane w granicach zdrowego rozsądku, jest raczej kwestią gustu, jednak z wykluczeniem świetlówek UV (takich jak do odkażania w szpitalach) - był tu jeden taki zawodnik raz, co mu regularnie akwarium wymierało, aż napisał czym oświetla dlatego piszę...

napisz co masz...

Opublikowano
(...) pan Roman Pawlak zwrocil nam uwage ( świetna prelekcja w piwnicy, przy jego zbiornikach podczas targow w Toruniu ) na wplyw koloru na zachowanie ryb. Powiedzial on mianowicie, ze uzywanie swiatla kolorowego moze zmylic ryby do tego stopnia, ze beda one probowaly podchodzic do tarla z osobnikami z innego gatunku. Niestety calej wypowiedzi nie doslyszalem, bo stalem zbyt daleko :)

Na to bym nie wpadł ale to chyba bardzo ważna informacja. Jestem to sobie w stanie chyba wyobrazić, ale nigdy bym nie wymyślił...

Opublikowano
(...) pan Roman Pawlak zwrocil nam uwage ( świetna prelekcja w piwnicy, przy jego zbiornikach podczas targow w Toruniu ) na wplyw koloru na zachowanie ryb. Powiedzial on mianowicie, ze uzywanie swiatla kolorowego moze zmylic ryby do tego stopnia, ze beda one probowaly podchodzic do tarla z osobnikami z innego gatunku. Niestety calej wypowiedzi nie doslyszalem, bo stalem zbyt daleko :)

Na to bym nie wpadł ale to chyba bardzo ważna informacja. Jestem to sobie w stanie chyba wyobrazić, ale nigdy bym nie wymyślił...

z drugiej strony pisząc o zdrowym rozsądku miałem konkretnie na mysli światło z przedziału 5200 - 6500K lub 10000K lekko zmiękczone...

taki jest standard oświetlania baniaków z tego co zdążyłem zaobserwować - a takie barwy światła nie mogą raczej mylić ryb

- prędzej bym podejrzewał jakieś typowo kolorowe wybarwiające źródła światłla

Opublikowano

Ja tak to zrozumiałem, że jeżeli nie będziemy działać zgodnie ze zdrowym rozsądkiem i zastosujemy jakieś kolorowe wynalazki to wówczas takie cuda mogą się zdarzać. Oj ciekawe, szczęśliwie mam umiar i eksperymentował nie będę:)