Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam akwarium 200 l filtr eheim 2275 woda kryształ 12 sztuk saulosi skimer i falownik oświetlenie dwie świetlówki 39 w T5 jedną niebieską Philips aquacoral plus osram 865. I tu moje pytanie. Dość szybko mam pył na szybach ostatnio co trzy dni muszę czyscic szyby. Przednia świetlówka jest biała tam gdzie najwięcej pada białe światło jest nalot zielony a poza nią biały. Co jest przyczyną?

Opublikowano

Jak na moje oko to swiatlo jest troche za mocne, poza tym czy na akwarium nie pada swiatlo sloneczne? No i kolejna sprawa jaki masz poziom no3 i po4?

Opublikowano

Witaj!

Więcej światła=więcej glonów a co wiąże się z tym częściej trzeba czyścić szyby...

Jak na taki zbiornik to masz bardzo dużo światła...

Nie wiem jakiego czyścika używasz,ale ja odkąd zakupiłem Tunze nano(w moim przypadku do 8mm szyby również w takim samym litrażu jaki posiadasz) szyby czyszczę co około 2 tygodnie...

Wcześniej gdy używałem innego czyścika to szyby czyściłem co 4-5 dni...

Opublikowano

Światło nie pada. Jak ryby były mniejsze to tego nie było. Ostatnio się nasiliło w sobotę zmieniłem filtr na tego eheima wcześniej był jbl e 901 i miała mały przepływ teraz eheim jest na polowe ustawiony i przepływ jest bardzo duzy

Zwykłego jbl do 8 mm

Opublikowano
Godzinę temu, egon44 napisał:

Witaj!

Więcej światła=więcej glonów a co wiąże się z tym częściej trzeba czyścić szyby...

Jak na taki zbiornik to masz bardzo dużo światła...

Nie wiem jakiego czyścika używasz,ale ja odkąd zakupiłem Tunze nano(w moim przypadku do 8mm szyby również w takim samym litrażu jaki posiadasz) szyby czyszczę co około 2 tygodnie...

Wcześniej gdy używałem innego czyścika to szyby czyściłem co 4-5 dni...

Owinolem folia aluminiową boki białej świetlówki ładnie wygląda może zmniejszy to ten pyl