Skocz do zawartości

Purolite a520e dziwna sprawa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robiąc testy zauważyłem skok NO3 do ponad 20 wiec postanowiłem zrobić regeneracje złoża.
Standardowo: 2 litry wody, 200g soli. 30 minut moczenia, płukanko i siup do bloku.

Robie testy na drugi dzień i wynik podobny .... Myślę dobra spoko ryby żyją nie ma tragedii.
Minął tydzień i przy kolejnej podmianie myślę zrobię jeszcze raz regeneracje. Sytuacja ta sama z tym, że dałem na 2 litry wody 240g soli. Kisiłem tyle samo itd. itd.

Dzisiaj robię testy a tu NO3 5 lub 10 (nie mogę odczytać koloru).
Złoże ma raptem 2 miesiące. Test NO3 JBL uzupełnienie kupione 2 tygodnie temu nowe.
Przy wcześniejszym złożu po regeneracji widać było momentalnie różnice podczas robienia testu i zbijało mi NO3 do 0 góra 5. Po półtorej roku wymieniłem całe na nawe.

Akwarium 540 litrów. Złoża około 800-900ml  (cała pucha nie weszła). Około 30 ryb średnio dorosłych5acce66b2deb8_IMG_20180410_1809191.thumb.jpg.734be39c46d5056407185657f8e496e6.jpg

5acce6bdb519c_IMG_20180410_1809311.thumb.jpg.478a746a8ba91141b76e7711835450fc.jpg

Opublikowano

Rura kanalizacyjna a w niej złoże. Pompuje to z kaseciaka hydor pico bodajże 400. Jeszcze pół roku temu na pierwszym moim złożu a520e działało jak trzeba.

Opublikowano

Nie mogę się doszukać, ale wydaje mi się że chyba masz za słaby roztwór do regeneracji. Z tego co kojarze to jego moc powinna wynosić 15-20%, ale nie jestem pewny

Opublikowano

Od zawsze tak robię. 2 litry wody i 200g soli. Deccorativo tak mi zalecił i od tamtej pory tak robię. Używam purolite prawie dwa lata 

Opublikowano

Patrzyłeś jaki jest poziom NO3 w kranie? U mnie też NO3 nawet po regeneracji nie schodzi do 0, schodzi tak do 10 i utrzymuje się przez jakieś 2 tygodnie, potem powoli wzrasta do 20 i trzyma się przez następne 3-4 tygodnie. Dłużej nie czekam i regeneruję.

Opublikowano

A wiesz że nie pomyślałem o tym ? Zwykle nie przekraczało 5. Czy by to miało jakieś znaczenie nagły wzrost ? 

Dzisiaj sprawdzę