Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Planuję obsadę do swojego zbiornika o wymiarach 170x55x60.

Ostatecznie zdecydowałem się na non-mbune i podpatrując obsadę od klubowiczów o podobnych akwariach jak moje wyszedłem z założenia:

Placidochromis phenochilus Mdoka

Copadichromis borleyi

Labidochromis caeruleus

Mam jednak pewne wątpliwości co do borleyki czytając wątki kolegów z forum. Nigdy nie miałem ryb z jeziora Malawi, a ich temperament znam tylko z tego co przeczytam z forum i trochę się obawiam co to może być.

Co do Mdoki i yellowa jestem zdecydowany. Biję się jednak z myślami co do Copadichromis borleyi.

Co powiecie np na taki układ:

Placidochromi phenochilus Mdoka

Placidochromis blue otter

Labidochromis caeruleus

Doradźcie coś proszę.

Opublikowano

Borleyi to w takim zbiorniku ryzykowny temat. Może się udać lub nie. Ja swoje borleyi namalenje wyrzucam. 

Na Mdoki możesz sobie popatrzeć w galeriach i na Youtube. Wszyscy mają tą rybę. Celuj w coś mniej popularnego. Blue Otter to super ryba. Mam i uważam ją za najistotniejszą rybe w moim akwa.

Yellowki też mam o mocno się zastanawiam nad rezygnacją. W końcu to nie non mbuna.

Zachecam do wyboru ryb niepopularnych.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Zaproponujesz coś?

Jak wspomniałem, nigdy nie miałem ryb tego typu i na mdoki i yellow decyduję się mając pełną świadomość tego, że wiele osób je ma. Natomiast z Borlei jestem gotów zrezygnować. Na co można by he wymienić, wspomniany Blue Otter?

Opublikowano

Może Copadichromis, ale ivory Undu Reef, albo mloto ivory? Pewnie wybrałeś borlejkę z powodu czerwonego koloru, ale poza nią nie ma przedstawicieli non mbuny w takim kolorze. Chyba że Aulonocary: Fire Fish, red rubin, red burgund itp. ale to sztuczne twory. Dlatego zostały stworzone. Wracając do propozycji, to może jeszcze Copadichromis mbenji. Podobno rośnie mniejszy od borleyi i jest łagodniejszy (spokojniejszy). Ma piękne, długie płetwy piersiowe.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dziękuję @pozner za propozycję, popytam jak to wygląda na hodowlach z dostępnością i cenami.

Jeżeli chodzi o dostępność i cenę to Blue Otter w tan-mal mają w bardzo fajnej cenie. Ja napaliłem się na te mdoki i tego już pewnie nie zmienię, czy byłby ok taki skład jak mdoka, yellow i blue otter?

Opublikowano

Jeśli chcesz czerwony akcent to może Protomelas steveni Taiwan Reef. Musisz mieć jednak pewność, że to ryba dokładnie z tej rafy,  ponieważ są jeszcze dwie odmiany. Jest tylko mały minus- roślinna dieta. Jednak z łagodną mbuną można by było go połączyć?. Bardzo ciekawa zachowaniem ryba warta przemyślenia. 

https://malawicichlids.com/mw08087b.htm

Opublikowano

Nie koniecznie zależy ma akurat na czerwonym akcencie, wiadomo fajnie mieć. Jednak jak napisałem na początku, pierwotny wybór obsady wziął się z obsad podobnych wielkościowo akwariów tego forum z non-mbuną.

Opublikowano
2 godziny temu, pozner napisał:

Wracając do propozycji, to może jeszcze Copadichromis mbenji. Podobno rośnie mniejszy od borleyi i jest łagodniejszy (spokojniejszy). Ma piękne, długie płetwy piersiowe.

Pozner - na 99% masz na myśli Copadichromis borleyi Mbenji. Z racji na długie płetwy piersiowe i relatywnie mniejszą zwrotność, raczej nie dawałbym go do P. phenochilus Mdoka.

Copadichromis mbenji to inny gatunek. Dość trudno dostępny.

Opublikowano
8 minut temu, tom77 napisał:

Copadichromis mbenji to inny gatunek. Dość trudno dostępny.

Od zawsze mam problemy z tym nazewnictwem;) W cenniku TM jest właśnie Copadichromis mbenji. Co to za ryba, nie wiem.

Godzinę temu, qntek napisał:

Ja napaliłem się na te mdoki i tego już pewnie nie zmienię, czy byłby ok taki skład jak mdoka, yellow i blue otter?

Jak najbardziej. Mdoka to piękna ryba i warto ją mieć w akwarium.