Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Czy ktoś z Was miał, bądź ma, do czynienia z piaskiem rzecznym granulacji 0,8 - 1,6mm od Retne? 
Link: http://allegro.pl/piasek-rzeczny-do-akwarium-0-8-1-6mm-rosliny-i6830815288.html 

Chcę nadać swojemu akwarium większej naturalności, poprzez wymianę obecnie jednolitego piasku na właśnie piasek rzeczny. 
Koledzy @marcin73mi  jeśli dobrze kojarzę@egon44mają u siebie piasek rzeczny i wygląda to moim zdaniem kapitalnie. 

Nie bardzo mam czas na bieganie przy rzece i zbieranie piachu do wiadra, a i przyznam, że płukać nadto też mi się nie chce :) , stąd pomysł na zakup "gotowca".  Pewnie będę musiał go przepłukać, ale na pewno nie tak, jak piach wiadrem wyjęty z rzeki.
 Co więcej, nie ma się nigdy gwarancji, że piasek wprost znad rzeki będzie "czysty" i bezpieczny dla ryb ,kto wie, co ten piach wchłonął z otoczenia...

Opinie i wskazówki mile widziane :)

Opublikowano

Poza tym że ktoś ostro wali w przysłowiowego wała, to świetny piasek, pamiętaj jednak, że zanim dasz komuś 1zł za kilogram to u Ciebie na składzie budowlanym dostaniesz go albo za darmo, albo w jakiejś śmiesznej cenie, ja kupiłem 3 worki po 25kg za 9zł.

Piasek oferowany na aukcji niczym poza ceną nie różni się od tego ze składu budowlanego, będzie tak samo zanieczyszczony i będziesz musiał spędzić troszkę czasu na wypłukanie go. Nie jest także napisane że był wyjałowiony, czyli płacisz za nic, zwykły piasek Wiślany, na którym ktoś robi fortunę :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja u siebie mam coś takiego, tyle że robiłem go sam :) Kupiłem na allegro jakiś szary "piach filtracyjny" i zwykły żwirek i mieszałem do uzyskania satysfakcjonującego efektu. Byłem na dwóch składach w mojej okolicy ale większość piachu była żółta, co nie bardzo mi odpowiadało więc stąd taki zabieg.

IMG_20170812_143522.jpg