Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Znalazłem chwilkę czasu to i ja pokażę swoje akwarium jako że niedawno wprowadziłem niewielkie zmiany w aranżacji i obsadzie.

Akwarium 450l 150x60x50

Filtracja Narurowiec z 5 korpusami ( dwa mechaniczne dwa wypełnione Martixem firmy Seachem i jeden  Purigen firmy Seachem) napędzany pompą CO Grundfos 25-40

Oświetlenie oparte na sterowniku LED Dimmer Pro i 15 modułach białych 11K i 10 RGB samsunga.

Obsada na chwilę obecną 1/1 M.Zebra Gold Kawanga  samica OB ( 2 dni temu jedną samicę zabił samiec P. maingano. Napewno dołożę 2 samicę)

2/7 Ch. Saulosi (może nie najpiękniejsze samce ale zadziorne i czasem naprawde jest na co popratrzec)

1/4 L.  trewavasae manda.

Pływało jeszcze stado P. maingano ale z początkowego układu 4/4 zostało najpierw 1/4 a ostatnio 1/2. Samiec był bardzo agresywny i pozabijał resztę swojego gatunku a na koniec jeszcze samicę. Gold Kawangi. 2 dni temu wszystkie 3 sztuki zostały odłowione. Teraz w akwarium wyraźnie brakuje niebieskiego albo porostu zrobiło się pusto muszę zastanowić się nad 4 gatunkiem żeby wypełnić trochę tą przestrzeń.

A poniżej fotkia akwarium i części obsady. Jak znajdę chwile więcej czasu to będę dokładał zdjęć. A właśnie oczekuje na kuriera z lampą i wyzwalaczem radiowym wiec może i zdjęcia będą lepsze niebawem

_DSC9756-1.JPG

_DSC9757-1.JPG

_DSC9758-1.JPG

_DSC9763-1.JPG

_DSC9773-1.JPG

Edytowane przez jesiotr
  • Lubię to 2
Opublikowano

Witaj!

Bardzo ładna aranżacja!

Jeśli chodzi o saulosi to patrząc na fotki masz ''corale'' czyli sztuczny twór nie występujący w naturalnym środowisku...

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

No niestety samce mi się nie udały. Samczyk Gold kawanga chyba będzie ładny ale na razie pomału dorasta. Odżył jak odlowilem maingano samca

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
1 godzinę temu, jesiotr napisał:

No niestety samce mi się nie udały. Samczyk Gold kawanga chyba będzie ładny ale na razie pomału dorasta. Odżył jak odlowilem maingano samca

Kawanga zapowiada się ładny?. Nie wiem czy wpuszczałeś wszystkie ryby podobnej wielkości, ale przynajmniej moje swego czasu rosły dość wolno. Mniejsze od nich i wpuszczone puźniej Melanochromisy przerosły je bardzo szybko i Kawangi zostały kompletnie zdominowane. Mam sentyment do tych ryb. Dorosły, w pełni wybarwiony samiec zwala z nóg. U siebie takiego się nie doczekałem, ale widziałem je u kolegi w akcji- miód na klatę- jak to mówią?. 

Opublikowano
51 minut temu, Alex.C napisał:

Kawanga zeby pokazal swoje piekno to nie moze byc zdominowany

To dotyczy każdego pyszczaka;)

Akwarium bardzo ładne, ale dla mbuny dość skromnie zaaranżowane. Gdyby było bardzie zagruzowane, to może inne byś miał doświadczenia z maingano. A i kawanga może inaczej by wyglądała.

Opublikowano

To że rośnie bardzo wolno to prawda. Samczyk jest mniejszy od Saulosi w chwili obecnej nawet samica jest od niego większa Ten mój teraz zaczyna pokazywać kolory dopiero. Dziś jak wróciłem z pracy okazało się ze samica M. Gold Kawanga inkubuje a samczyk pływa strasznie nakręcony.

_DSC9823-1.JPG

_DSC9825-1.JPG

• Lubię to 3
  • 1 miesiąc temu...