Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :)

Jak każdy początkujący akwarysta zauroczony specyfiką Malawi przychodzę z prośbą o pomoc w ocenie obsady. Baniaczek, jak w tytule, standard 240–litrowy, jestem w trakcie kompletowania osprzętu, także czas najwyższy zająć się mieszkańcami. 

Po (dosłownie) miesiącach czytania, analizowania, przeglądania doszłam do takiego momentu, gdzie czacha dymi, ale teoretycznie coś mam wybrane; zadanie nie łatwe, jako, że zbiornik ma być wspólnym dziełem moim jak i mojego Małżonka. Osobiście preferuję, i zdaje się, że przekonałam do tego współzałożyciela, baniak dwugatunkowy. Oboje zrobiliśmy listę swoich wybrańców i po zestawieniu wszystkich "za" i "przeciw", wspólny zestaw to: 

M.: Metriaclima msobo magunga

Ja: Cynotilpia sp. Hara Gallireya Reef

Proszę Was, forumowicze, abyście zweryfikowali, czy jesteśmy na dobrym tropie. Jeśli chodzi o Harę myślę, że zamawiać będę z hodowli "Malawi Śląsk", lecz schody zaczynają się, jeśli chodzi o dostępność wybrańca M. Skłaniam się także do zamawiania po 10 sztuk młodzieży a nie do gotowych haremów – jakoś tak korci, żeby obserwować poczynania od najmłodszego okresu ;) Dobrze jednak byłoby, gdybyście podpowiedzieli, do jakich haremów mamy dążyć w przypadku każdego z gatunków. Zupełnie zielona też jestem w temacie pokarmu (podział mięsne/roślinne) – ale to jak się domyślam już do innego działu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Seara napisał:

M.: Metriaclima msobo magunga

Ja: Cynotilpia sp. Hara Gallireya Reef

Może być, ale może się dziać. Te gatunki to nie są baranki. Z pyszczakami jest tak, że w trakcie chowu reagujesz. W związku z tym pytanie o docelowy układ jest bezsensowne. Kupisz po 10szt. z każdego gatunku i będziesz za jakiś czas reagować, albo ryby będą reagować. Kup po 10szt. i czekaj na rozwój wypadków.

Ważne są też warunki jakie stworzysz rybom. To może być decydujące.

• Lubię to 1