Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sery. Na tym teście skala zaczyna się właśnie od wartości <0,3. A czytając podawane parametry tutaj że NO2 macie 0 to już zgłupłem :wink: .

W których testach ta skala jest bardziej dokładna: JBL, ZOOLEK???

Opublikowano

nigdy nie będzie 0

zero to jest taki ogólnie utarty błąd, ponieważ wartość <0,3mg/l oznacza że dla popularnego testu wartość azotynów jest niemierzalna - i to jest właśnie oczekiwana najniższa wartość uzyskiwana poza labolatorium (NIEMIERZALNE)

kropelkowe sery są chyba jednymi z dokładniejszych testów jakie testowałem...

no dalej przyznawać mi rację, bo się Sztacha stresuje niepotrzebnie :wink::mrgreen:

Opublikowano

Spokojnie ja to biorę bez stresu :wink: Tylko wiesz baniak dojżewa już prawie 3 tyg i człowiek chciał by już wpuścic jakieś żywych mieszkańców, przecież nie będe tam chodował tylko bakteri i samej wody. Dzisiaj pomiar:

Ph - 8,2

NO2 - <0,3

NO3 - pomiędzy 10-15

KH - 14

GW - 12

I jak można tam wprowadza rybcie???

pozdr

sztacha

Opublikowano

jeżeli filtry (jakie masz) dojrzewają już 3 tydzień, notowałeś skoki wartości po kolei (NH3/4, potem NO2 i teraz NO3) to możesz teraz podmienić ale max 10% wody i wpuścić pierwszych mieszkańców (ale nie wiem jaki baniak, ile i jakie rybki) - tylko nie całą obsadę "na raz" - i na początku karm mało - powinno być git - powodzenia

jeszcze pytanie: używasz sody oczyszczonej, czy jakim testem wykrywasz pH na poziomie 8,2?

nie czepiam się bo jest ok, ale na teście sery nie ma takiej podziałki...

Opublikowano

Filtry to kubełek Fluval 404 ( wkład standartowa gąbka + pełen dobrej ceramiki ), wewnętrzny AquaEL Unifilter 700. Dojrzewają 18 dni. Problem jest taki że skoków NO2 i NO3 raczej nie było, a NH3/4 nigdy nie sprawdzałem. Do akwarium wrzucone są świderki i co jakiś czas mrożona ochotka co by wspomóc dojrzewanie. Wymiary baniak dosyć nietypowe 120x40-50x60 według kalkulatora 332 litry brutto. Rybki - chciał bym ze trzy gatunki, raczej mało agresywnych bo dopiero się nucze. Tylko że w wątku tyczącym obsady raczej 2 proponują,

Co do pH to mnie masz - test ZOOLEKA a wynik pH 8,2 wziąłem z różnicy zabarwienia testu pomiędzy 8 a 8,5.

Opublikowano

do tego akwa spokojnie 3 wejdą - nie popadajmy w paranoję... wszystko jest ok...

natomiast co do wpuszczania - proponuję wpuszczać tak jak napisałem wcześniej z tym że jeśli masz jakieś gatunki na oku, z których jeden może być mniej liczny niż przyjęty ogólnie zakup 10szt młodzików (bo np samce się różnią od sami i wiesz co kupujesz) to jego pierwszego - minimum tydzień przerwy - badaj parametry i następny itd...

ja np tak red-blue kupiłem - najpierw 2+2 (tak przyszły) a po tygodniu dodatkowo 2+4 ...

chociaż oczywiście najlepiej i zgodnie ze sztuką - to powinieneś jeszcze poczekać ze 2 tyg dla św spokoju - jednak znam sprawę i wiem że czasem nie sposób :P

Opublikowano
(...) wpuszczę tam kilka neonków (...)

Rzeczywiście welony, zbrojniki czy nawet bojowniki lepsze. Im więcej wydalają tym lepiej... tak na start:)

Pyszczaki duza wydalaja, moze je na start?:)

Opublikowano
Pyszczaki duza wydalaja, moze je na start?:)

:) To może rozwiążmy kilka problemów na raz - w jednym z postów jest kolega, który ma problem z nadmiarowym samcem saulosi - może by tak jego:)

Opublikowano

mam pytanko i pewnie bardzo duży problem.mam już akwarium z rybkami około 3 tygodnie .akwarium dojrzewało same około tydzień i testy były w porządku no2-0 no3minimalnie ph powyżej 8 .wpuściłam rybki po tygodniu znowu testy i było ok.teraz jakieś 3 dni temu był bum glonów ,na kamieniach skałkach i sztucznych roślinkach .dziś robie testy i autentycznie no2 na poziomie 5, no3 20-30,ph ok. ,rybki normalnie wyglądają,wygląda na to że nic im nie jest,z tego co się dowiedziałam to za dużo je karmie bo 4*dziennie szczypta .dziś oczyściłam dno odmulaczem umyłam roślinki i podmieniłam ok 1/4 wody i dodałam 60ml.nitrivec, a mam akwarium 200l.co jeszcze mogę zrobić?? pomocy.