Skocz do zawartości

Start z HS Aqua zaraz po zalaniu zbiornika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Idac za ciosem. Zalozmy ze to prawda, ze sa to jakies nowe szczepy bakterii ktore faktycznie lepiej się czuja w wodzie akwarystycznej. Lepiej i szybciej przyswajaja amoniak i szybciej się mnoza. Zalozmy ze stworzyli to cos. Czy teoretycznie z takimi bakteriami biologia w baniaku nie powinna byc mniej podajna na wahania? Wszelkie skoki amoniaku powinny byc szybciej regulowane bo bakterie sa "lepsze". 

Opublikowano

Wszystko to co piszemy, to gdybanie. Dopóki nie sprawdzi się tego organoleptycznie, nawet nie na jednym baniaku a na kilku przypadkach, prowadząc przy tym badania parametrów, to nie przekonamy się co to jest warte. 

Ja tylko wierzę w odkrycia i nowości, bo oprócz szmelcu wciskanemu nam przez reklamy, często również znajdują się wartościowe rzeczy. 

Opublikowano
W dniu ‎2018‎-‎02‎-‎24 o 12:35, pozner napisał:

Jest kilka rodzajów bakterii odpowiedzialnych za proces nitryfikacji. Nitrosomonas, Nitrosococcus czy Nitrosospira przekształcają amoniak, a wymienione przez Ciebie Nitrospira, Nitrobacter oraz np. Nitrococcus przekształcają azotyny. Jedne z nich są bardziej, inne mniej skuteczne.

Masz rację, bakterie które wymieniłem odpowiedzialne są za drugi stopień tego procesu.

W dniu ‎2018‎-‎02‎-‎24 o 12:35, pozner napisał:

Szczepy bakterii hoduje się, więc nie widzę nic dziwnego w tym, że jakaś firma może przygotować szczepy odpowiednich bakterii reagujące szybciej w czystrzej, akwariowej wodzie. W tym kontekście można mówić o starych i nowych bakteriach.

Do takich mieszanek dodaje się bakterie które  po przetworzeniu danej substancji są źródłem węgla i energii np. celuloityczne . W ten sposób bakterie nitryfikacyjne uzyskują więcej pożywki. Jest to sposób na przyspieszenie tego procesu, podobnie dzieje się z nitryfikacją . W drugiej fazie Nitrobakter po czasie są niewykrywalne a zastępuje je Nitrospira. Za równowagę biologiczną  czyli za ostatni proces odpowiadają pierwotniaki , bakterie i grzyby, nic mi nie wiadomo aby można było ten proces przyspieszyć.
Poniżej coś o starterach, nie pytam już o te nowe bakterie;) pozdrawiam

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjvrpuJpcPZAhWGJSwKHeVTAa8QFggnMAA&url=http%3A%2F%2F4szyby.blogspot.com%2F2010%2F06%2Fmity-i-fakty-na-tropie-bakterii.html&usg=AOvVaw0syh8D5bDJ-9JgAPn7W-w2

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Czyli lepiej dać do świeżej wody z kranu seachem prime a następnego dnia zalać seachem stability albo biodigest bądź bacto active tropicala(które z tych trzech bakterii są najlepsze)? 

Opublikowano
W dniu 3.10.2018 o 19:37, Tonny24 napisał:

Czyli lepiej dać do świeżej wody z kranu seachem prime a następnego dnia zalać seachem stability albo biodigest bądź bacto active tropicala(które z tych trzech bakterii są najlepsze)? 

To Ty dopiero zbiornik startujesz,a już ryby zamówiłeś?

Co do pytania,to zaopatrz się w tzw. ustrojstwo z wkładem węglowym,wtedy nie musisz stosować uzdatniaczy...

Po zalaniu zbiornika dałbym podwójną dawkę BactoActive + 1 ampułkę Prodibio Biodigest...

Jakie masz parametry wody kranowej(pH,NO2,NO3,NH3/4) mierzone dobrymi testami kropelkowymi np. JBL?

Opublikowano

Do akwarium i kubła dałem 150ml stability uzdatniacz nie dawałem żeby nie zabić bakterii piasku który trzymałem na balkonie w misce. Bio active też mogę dać nawet cała butle jeżeli nie gryzie się z stability