Skocz do zawartości

Start akwarium - dziwne wyniki testów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

w skrócie: startowałem akwarium na wodzie amoniakalnej (nie według szablonu - dałem mniej wody i nie podgrzewałem akwarium do 30 stopni). W pewnym momencie NO2 wystrzeliło w górę, wtedy zacząłem dodawać CaC03 ale pewnie za mało lub za późno, bo start się przyblokował. Do tej pory nie było w tym wszystkim nic dziwnego, aż do dzisiaj. W dzisiejszych testach NO2 poszło w dół, spodziewałem się więc dużo NO3, ale ono... spadło. Wykonałem testy ponownie, NO3 nawet trzykrotnie (poleciałem do sklepu po nowe testy), więc pomyłkę w pomiarze wykluczam. Co o tym sądzicie? Historia pomiarów na załączonym obrazku.

wyniki testów.jpg

Opublikowano
Cześć,
w skrócie: startowałem akwarium na wodzie amoniakalnej (nie według szablonu - dałem mniej wody i nie podgrzewałem akwarium do 30 stopni). W pewnym momencie NO2 wystrzeliło w górę, wtedy zacząłem dodawać CaC03 ale pewnie za mało lub za późno, bo start się przyblokował. Do tej pory nie było w tym wszystkim nic dziwnego, aż do dzisiaj. W dzisiejszych testach NO2 poszło w dół, spodziewałem się więc dużo NO3, ale ono... spadło. Wykonałem testy ponownie, NO3 nawet trzykrotnie (poleciałem do sklepu po nowe testy), więc pomyłkę w pomiarze wykluczam. Co o tym sądzicie? Historia pomiarów na załączonym obrazku.
5a8db64179d6e_wynikitestw.thumb.jpg.8ea602fbee50bcacf7a96f0610571e0d.jpg
Po co dodawałeś węglan wapnia? Tak naprawdę to jeden z forumowiczów wpadł na taki pomysł niczym nie poparty, że to pomaga przy starcie, teraz niektórzy to powtarzają a potem się dziwią. Biologia ruszy bez takich kombinacji, wcześniej bądź później ale ruszy. Nie jestem ekspertem ale któryś jon z tego związku wchodzi w reakcję z NO3, może ktoś bieglejszy z chemii się wypowie. Osobiście spuścił bym całą tą wodę i wlał nową przez ustrojstwo a potem wpuszczał ryby.

Wytapatalkowane

Opublikowano
6 minut temu, darkon napisał:

któryś jon z tego związku wchodzi w reakcję z NO3

Nie wchodzi. Jest to związek powszechnie stosowany w mineralizatorach, sporo zawiera go również kranówka. Gdyby neutralizował NO3 to po co komu purolite?

5 minut temu, darkon napisał:

Nie jestem ekspertem

No cóż, w samej rzeczy...

Opublikowano
1 godzinę temu, szanctom napisał:

W dzisiejszych testach NO2 poszło w dół, spodziewałem się więc dużo NO3, ale ono... spadło. Wykonałem testy ponownie, NO3 nawet trzykrotnie (poleciałem do sklepu po nowe testy), więc pomyłkę w pomiarze wykluczam.

A powiedz mi testy, których używasz to kropelkowe jbl ?

Opublikowano
2 minuty temu, szanctom napisał:

Tak, JBL, wszystko nówki. Testy robione zawsze przy świetle dziennym.

W takim razie pewnie masz podobną sytuację jak ja. Zdarza się że wynik testu na NO3 przy wysokich poziomie NO2 pokazuje dużo za dużo. Pisał ktoś o tym jak ja startowałem.

Opublikowano
1 minutę temu, Kubeq napisał:

Zdarza się że wynik testu na NO3 przy wysokich poziomie NO2 pokazuje dużo za dużo.

OK, ale w takim razie gdzie się podział ten azot z NO2, które spadło z 0,8 do 0,1? Czy to możliwe że te 0,7 NO2 = 5 NO3? Jeśli tak to byłoby super... chociaż sądziłem że docelowo dojdzie do 10-20 NO3...

1 minutę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

@szanctom spytam dla jasności . NO3  odczytujesz ze środkowego paska i do fiolki wlewasz 10 ml wody czy 5 ml?  Wiem ,że może dziwne pytanie ale często tutaj niektórzy popełniają błąd. Mam nadzieję ,że retoryczne.

Retoryczne :) Proszek też nie moczony, że uprzedzę pytanie ;) Zwróć uwagę, że 5 i 20 ppm nie odczytasz ze skali dla morszczaków.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 minuty temu, szanctom napisał:

Zwróć uwagę, że 5 i 20 ppm nie odczytasz ze skali dla morszczaków.

..zrezygnowałem ostatnio z JBL na rzecz ZOOLEK po latach używania JBL. Ale nie będę tutaj uskuteczniał OT. Pytałem dla pewności:)

Opublikowano
Teraz, AndrzejGłuszyca napisał:

..zrezygnowałem ostatnio z JBL na rzecz ZOOLEK po latach używania JBL. Ale nie będę tutaj uskuteczniał OT. Pytałem dla pewności:)

No masz, a ja wróciłem do JBL bo tu ich wszyscy używają :P