Alex.C Opublikowano 18 Lutego 2018 #1 Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) Ostatnio ktos zaproponowal w jednym z tematow sump jako filtracje - mam w zwiazku z tym pare pytan . Prosze o wyrozumialosc 1) Jak duzy (ile litrow) powinien byc do akwarium 450l ? 2) czy jest potrzeba wstawienie komina i wiercenie otworow w akwarium .? 3) czy jest wiekszy ubytek wody poprzez parowanie i co samo przes się wychodzi wieksza wilgotnosc powietrza w otoczeniu ? oraz jaki to ma wplyw na szafke i blat od szafki 4) czy w razie awari pradu lub innych nieprzewidzianych sytuacji jest mozliwosc przelania się tego filtra ? Edytowane 18 Lutego 2018 przez Alex.C sump
suricade Opublikowano 18 Lutego 2018 #2 Opublikowano 18 Lutego 2018 Tytuł do poprawki . https://sjp.pl/sumpt A mój post do usunięcia. 2
Andrzej Głuszyca Opublikowano 18 Lutego 2018 #3 Opublikowano 18 Lutego 2018 3 minuty temu, suricade napisał: Tytuł do poprawki ..poprawiłem koledze:) 1
yaro Opublikowano 18 Lutego 2018 #4 Opublikowano 18 Lutego 2018 1) nie ma ograniczeń, wszystko zależy od zastosowanych mediów filtracyjnych i komór technicznych, w sumpie możesz zrobić nawet komorę dla odłowionej ryby, 2) można zrobić poprzez pudełko przelewowe ja wolę komin, 3) jak będziesz miał odkryty to będzie parować, ja miałem przykryty więc ograniczyłem parowanie do minimum. 4) przy źle zaprojektowanym tak.
Alex.C Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor #5 Opublikowano 18 Lutego 2018 ok czyli minimalny sump to ile - 100 litrow , 50 ? im wiekszy tym lepiej tak rozumiem i przy zastosowaniu komina to trzeba bedzie zrobic otwory na rurki w akwarium ?
janas1970 Opublikowano 18 Lutego 2018 #6 Opublikowano 18 Lutego 2018 Ja mam komin zewnętrzny dostawiony do akwarium z boku i w nim dopiero otwory doprowadzające wodę do Sumpa.
yaro Opublikowano 19 Lutego 2018 #7 Opublikowano 19 Lutego 2018 Alex jeżeli kilkunastolitrowy kubełkowe spełnia swoje zadanie to umieszczając tę samą ceramikę w sumpie, też wystarczy. Ja używałem 200l suma, ale w nim miałem wiele rzeczy nie tylko ceramikę.
Alex.C Opublikowano 11 Marca 2018 Autor #8 Opublikowano 11 Marca 2018 Poszukalem tutaj na forum zdjecie sump i chcialbym się ewentualnie wzorowac na nim - czy szerokosc komory patrzac od lewej moze byc -pierwsza na 10cm , nastepna 20 cm , 15cm i 10, zostaje komora do pompy 15 --czy to wystarczy ? i drugie pytanie jaka bylaby najlepsza/ekonomiczna pompa ?
Rekomendowane odpowiedzi