Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem ile lat już hoduję psie, tyle samo jestem w klubie, widzę tendencję coraz większych zbiorników, a w tych zbiornikach coraz mniejszej liczby ryb. Na początku w 112l pływały 2-3 haremy, zgadzam się z tym, że to ciasnota i przesada, teraz powoli przegina się w drugą stronę. Niedługo się dowiem, że w swoich 200cm powinienem trzymać max 10 saulosi. Oczywiście przerysowywuję, ale tendencja jest bardzo widoczna. 

W takim akwarium spokojnie utrzymał bym ponad 10-13 acei i istnieje duża szansa na 2 haremy saulosi 2+8, do tego może się zdarzyć że trafi się na spokojniejsze osobniki i były by 3 haremy saulosi, co 50 cm teren dla samca może się udać. Aby to zagrało, nie da się wpuścić 20 ryb, tylko ponad 30. Wiadomo,  że będzie redukcja, ale to ryby zdecydują a nie spełniać będzie się pobożne życzenie akwarysty.

• Lubię to 2
Opublikowano
51 minut temu, yaro napisał:

Nie wiem ile lat już hoduję psie, tyle samo jestem w klubie, widzę tendencję coraz większych zbiorników, a w tych zbiornikach coraz mniejszej liczby ryb. Na początku w 112l pływały 2-3 haremy, zgadzam się z tym, że to ciasnota i przesada, teraz powoli przegina się w drugą stronę. Niedługo się dowiem, że w swoich 200cm powinienem trzymać max 10 saulosi. Oczywiście przerysowywuję, ale tendencja jest bardzo widoczna. 

Wszystko Jarku ewoluuje, akwaria, aranże, gatunki, zmieniają się gusta. Mamy większe możliwości, kiedy ty zaczynałeś to 240 l było baaardzo dużym zbiornikiem. Też zależy na jakich drani się trafi, czasem z 25 szt zostanie 20 szt,  innym razem charakterny typ zredukuje obsadę do minimum by miał luźno. Gdybać można, spróbować można, zawsze to jakieś doświadczenie. 

• Lubię to 1