Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Albo damy żyć rybom tak jak przyjechały i jeśli "po drodze" nie wydarzy się nic niezależnego od nas, nadal będziemy mieli 24 sztuki ryb w układach, w jakich przyjechały ;) ja kombinując nad obsadą jednogatunkową mam zamiar kupić docelową ilość ryb od razu i będzie co będzie, najwyżej niektóre samce będą żyły w czystości przez większość swojego życia :P 

Opublikowano

idealne rozwiązanie, niestety życie nie jest idealne, co jak z 12  ryb 8 to samce?

jużczytałem tu na forum jak kupiono 10 ryb i 10 to były samce u mnie rekord to na 10 szt. 7 samców

Opublikowano (edytowane)

No to już pech... Ale na tej podstawie można kupować po 20 sztuk młodzieży bo będzie prawdopodobieństwo, że większość to samce ;) Nie neguję oczywiście, od zawsze robimy tak, że kupujemy więcej, a potem redukcja, z tym że ja ostatnio staram się tego unikać bo potem jest spory problem ze znalezieniem nowego domu, który nie byłby zoologiem, dla tych "odrzuconych ryb", w tak skrajnym przypadku chyba wolałbym dokupić podrośnięte już ryby niż znowu głowić się, czy samce, których muszę się pozbyć trafią na pewno w dobre ręce... Dlatego doradziłem tak, a nie inaczej.

Edytowane przez MatiK
Opublikowano

Pomyślę jeszcze baniak dopiero 3 dzień od zalania. Takie dokupywanie to może być ciągła loteria jednak chyba lepiej od razu kupić więcej i ewentualnie zredukować niż potem kombinowac. Tak czy siak dziękuję za podpowiedzi mam dużo czasu do namyslu

Gdybym się zdecydował jednak na jednogatunkowe z  ww. ryb to przy zakupie 30 szt może coś sensownego się ułożyć?

Opublikowano

Tak, czy siak to kombinowanie. Jak nie z dokupowaniem to z redukcją, życia nie oszukasz ;) 

Z 30 sztuk wg mnie ułożysz haremy na 3 zbiorniki, chyba że będziesz miał takiego pecha, o jakim napisał yaro ;) 

Opublikowano

Zgadzam się więc najistotniejsze jest w moim przypadku docolewo do 25 dorosłych osobników ilość i rodzaj maluchów do przemyślenia jeszcze raz dziękuję za pomoc 

Opublikowano
9 minut temu, MatiK napisał:

Z 30 sztuk wg mnie ułożysz haremy na 3 zbiorniki, 

Raz piszesz, że proponujesz do tego zbiornika 25 ryb, teraz chcesz 30 rybami obsadzić 3 zbiorniki. Tylko ja nie widzę tu logiki? 

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie napisałem, że proponuję 25 ryb do tego zbiornika tylko, że to wg mnie maksymalna liczba do akwarium 150x50x50 nie patrząc na haremy.

Z 30 sztuk przy dobrym układzie można mieć 3 porządne haremy więc zakładając, że układamy harem z każdego innego gatunku to można by było rozdzielić to na trzy różne zbiorniki, abstrahując od tego tematu. Chodziło mi o zapewnienie, że jak kolega kupi 30 sztuk to spokojnie uda mu się dobrać odpowiednie układy w zbiorniku.

Ktoś ma humor na czepianie się?

Opublikowano

Kiedyś @harisimiwyliczał swoim magicznym kalkulatorem , że do zbiornika 180/50/60 można dać max 25 szt ryb wielkości Saulosi, więc należy się zastanowić czy w zbiorniku do 150/50/50 uda się utrzymać 25 szt ryb. Znając temperament naszych ryb ta ilość spadnie. 

• Lubię to 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
    • Gdziekolwiek kupisz to upewnij się , że ten rozmiar akwa nie jest produktem firmy Wromak ( z Wrocławia).  To ich akwaria "słynęły" z tego , że po prostu pękały.  Przyczyną nie była zbyt cienka grubość szyb bo była akurat zgodna z normami ( znajdziesz w necie) , ale przyczyną były źle wykonane wzmocnienia wzdłużne i źle montowane. Firma dostawała setki ( w owym czasie) monitów ale nie brała ich chyba pod uwagę bo ich akwa wtedy dalej pękały.  Też tego doświadczyłem tyle , że mi w nocy pękło samo wzmocnienie wzdłużne. Takiego hałasu długo się nie zapomina. A żeby było śmieszniej to wiele awarii tego typu odbywa się w nocy:) . W Szczecinie masz super fachowca  @przemek wieczorek.  Nie wiem jak teraz z nim jest jeżeli chodzi o kontakt. Ale fachowiec super. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.