Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Albo damy żyć rybom tak jak przyjechały i jeśli "po drodze" nie wydarzy się nic niezależnego od nas, nadal będziemy mieli 24 sztuki ryb w układach, w jakich przyjechały ;) ja kombinując nad obsadą jednogatunkową mam zamiar kupić docelową ilość ryb od razu i będzie co będzie, najwyżej niektóre samce będą żyły w czystości przez większość swojego życia :P 

Opublikowano

idealne rozwiązanie, niestety życie nie jest idealne, co jak z 12  ryb 8 to samce?

jużczytałem tu na forum jak kupiono 10 ryb i 10 to były samce u mnie rekord to na 10 szt. 7 samców

Opublikowano (edytowane)

No to już pech... Ale na tej podstawie można kupować po 20 sztuk młodzieży bo będzie prawdopodobieństwo, że większość to samce ;) Nie neguję oczywiście, od zawsze robimy tak, że kupujemy więcej, a potem redukcja, z tym że ja ostatnio staram się tego unikać bo potem jest spory problem ze znalezieniem nowego domu, który nie byłby zoologiem, dla tych "odrzuconych ryb", w tak skrajnym przypadku chyba wolałbym dokupić podrośnięte już ryby niż znowu głowić się, czy samce, których muszę się pozbyć trafią na pewno w dobre ręce... Dlatego doradziłem tak, a nie inaczej.

Edytowane przez MatiK
Opublikowano

Pomyślę jeszcze baniak dopiero 3 dzień od zalania. Takie dokupywanie to może być ciągła loteria jednak chyba lepiej od razu kupić więcej i ewentualnie zredukować niż potem kombinowac. Tak czy siak dziękuję za podpowiedzi mam dużo czasu do namyslu

Gdybym się zdecydował jednak na jednogatunkowe z  ww. ryb to przy zakupie 30 szt może coś sensownego się ułożyć?

Opublikowano

Tak, czy siak to kombinowanie. Jak nie z dokupowaniem to z redukcją, życia nie oszukasz ;) 

Z 30 sztuk wg mnie ułożysz haremy na 3 zbiorniki, chyba że będziesz miał takiego pecha, o jakim napisał yaro ;) 

Opublikowano

Zgadzam się więc najistotniejsze jest w moim przypadku docolewo do 25 dorosłych osobników ilość i rodzaj maluchów do przemyślenia jeszcze raz dziękuję za pomoc 

Opublikowano
9 minut temu, MatiK napisał:

Z 30 sztuk wg mnie ułożysz haremy na 3 zbiorniki, 

Raz piszesz, że proponujesz do tego zbiornika 25 ryb, teraz chcesz 30 rybami obsadzić 3 zbiorniki. Tylko ja nie widzę tu logiki? 

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie napisałem, że proponuję 25 ryb do tego zbiornika tylko, że to wg mnie maksymalna liczba do akwarium 150x50x50 nie patrząc na haremy.

Z 30 sztuk przy dobrym układzie można mieć 3 porządne haremy więc zakładając, że układamy harem z każdego innego gatunku to można by było rozdzielić to na trzy różne zbiorniki, abstrahując od tego tematu. Chodziło mi o zapewnienie, że jak kolega kupi 30 sztuk to spokojnie uda mu się dobrać odpowiednie układy w zbiorniku.

Ktoś ma humor na czepianie się?

Opublikowano

Kiedyś @harisimiwyliczał swoim magicznym kalkulatorem , że do zbiornika 180/50/60 można dać max 25 szt ryb wielkości Saulosi, więc należy się zastanowić czy w zbiorniku do 150/50/50 uda się utrzymać 25 szt ryb. Znając temperament naszych ryb ta ilość spadnie. 

• Lubię to 1