Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Testy takie kropelkowe 

Co do wody to zrobiła się mętna przez podmiany wcześniej była czysta i klarowna dodam też że używam ustrojstwa do kranowy cały czas do wody którą podmieniam . 

To ze nie potrzebnie je dodałem to ja wiem ale teraz po przeczytaniu wszystkich wątków i wszystkiego co jest na forum o NO2 zrobiłem tak jak pisali doświadczeni malawisci i dalej NO2 nie spada jak powinno więc coś gdzies jest kiedy tak 

Kupię jakby co :)

IMG_20180304_163510.jpg

Opublikowano

Nie mogłem w dwóch zoologach dostać tego preparatu więc zakupiłem dwa inne dodałem bezpośrednio do filtra mogłem zamówić, ale dostarczyli by to dopiero w czwartek najwcześniej więc będę się posiłkował tymi dwoma

IMG_20180305_174719.thumb.jpg.df978176b5643137545517466847c819.jpg 

Co jeszcze zauważyłem że ryby ocierają się o podłoże gdy oświetlenie się wyłącza. Czy to może mieć jakiś zwiazek ? Co więcej widać bardzo dużo odchodów czyli te glony które pożerają to zapewne one powodują zbyt duży poziom NO2 (brak rowienietej biologii to główny problem)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Jeb_us napisał:

Co jeszcze zauważyłem że ryby ocierają się o podłoże gdy oświetlenie się wyłącza. Czy to może mieć jakiś zwiazek ?

Może i pewnie ma związek. Teraz poczekaj z podmianą wody i sprawdzaj parametry.

Godzinę temu, Jeb_us napisał:

Nie mogłem w dwóch zoologach dostać tego preparatu więc zakupiłem dwa inne

Tu są nieznane te preparaty, ale z opisu wydają się dobre. 

Edytowane przez pozner
Opublikowano

Dziekuje ci bardzo za pomoc dodam potem info co i jak. Będę dodawał tak jak producent zaleca i oczywiście napiszę co i jak :) najważniejsze by pyski przetrwały i parametry się ustabilizowały.

Co ciekawe tylko jedna większą samica się ociera może coś jest na rzeczy .

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.03.2018 o 19:19, pozner napisał:

Teraz poczekaj z podmianą wody i sprawdzaj parametry.

Tak jak pisałeś poczekałem dwa dni , obserwowałem ryby i bardzo dużo skubały kamienie i korzeń który mam w akwarium, niektóre ocierały się o piasek. Testy dzisiaj tj 07.03.18 

pH 8

No2 0.8

No3 10

Nh4 0.05

Kh 10

1.Wyczyściłem ecoflow bo muszę też zaznaczyć że zauważyłem bardzo dużo krótkich odchodów które nie są wciagane. 

2.Zrobiłem jeszcze jedna rzecz, mianowicie wyłączyłem oświetlenie wczoraj ok 15:20 i tak jest przez cały dzisiejszy dzień .

3.Zakupilem pompkę do ecoflow 3.0 1000 czyli dwa razy mocniejsza czy zmienic pompkę czy zostawić ta słabsza aż się wszystko ustabilizuje.

Czy podmienić wodę ? Może jakies inne działanie ?

Edytowane przez Jeb_us
Opublikowano

Podmień wodę, bo NO2 poszło w górę. Nie wiem czemu NO2 Ci rośnie. Drugi etap nitryfikacji nie pracuje. Musisz czekać, w końcu zaskoczy i NO2 pójdzie w dół, a NO3 zacznie rosnąć. Mierz parametry i podmieniaj wodę, gdy NO2 zacznie znowu rosnąć.

14 minut temu, Jeb_us napisał:

2.Zrobiłem jeszcze jedna rzecz, mianowicie wyłączyłem oświetlenie wczoraj ok 15:20 i tak jest przez cały dzisiejszy dzień .

To nie ma znaczenia.

15 minut temu, Jeb_us napisał:

3.Zakupilem pompkę do ecoflow 3.0 1000 czyli dwa razy mocniejsza czy zmienic pompkę czy zostawić ta słabsza aż się wszystko ustabilizuje.

Możesz zmienić, to nie ma znaczenia. Mocniejsza będzie mocniej mieszać...zamiatać. Na parametry to nie ma wpływu.

Opublikowano (edytowane)

Jak dużo wody podmienić procentowo ?

24 minuty temu, pozner napisał:

Podmień wodę

Zapomniałem dodać że wyłączyłem oświetlenie bo ponieważ chciałem ograniczyć wzrost glonów które ryby podgryzają stąd może zakładam dużo krótkich odchodow i może wysokie NO2 ? 

Taka mam teorie, mogę się mylić 

Przepraszam za dublowanie 

Edytowane przez Jeb_us