Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim 

Zakupiłem dziś testy i zrobiłem chyba wszystko więc tak 

pH -7,8

NO2-0,25ml/l

NO3-2-3ml/l 

KH-8,6

Temperatura to 25 

Wydaje mi się że wszystko sprawdziłem 

Poprawcie mnie jeśli się mylę ?

I czy NO3 nie jest za wysokie ?

Opublikowano (edytowane)

Wszystkie testy jakie zrobiłem zrobiłem zdjęcia proszę :IMG_20180214_131304.thumb.jpg.0bb3e1d14895b1a20571cecd203e4e5c.jpgIMG_20180214_132205.thumb.jpg.9963afce83f63b8fabebdd232f1fb316.jpgIMG_20180214_132215.thumb.jpg.a8f908c27f4463de0ca2ac920576768d.jpgco do pH to mam zamontowany pH alert który pokazuje pH jest na szybie umieszczony 

może zrobiłem kh zle poprawie później. 

A niestety nie było testów JBL w sklepie więc kupiłem takie mam nadzieję że są ok

Edytowane przez Jeb_us
Opublikowano
9 minut temu, Jeb_us napisał:

I czy NO3 nie jest za wysokie ?

za wysokie NO3 to zaczyna się gdzieś od 30 mg/l

skala w tym teście jest tylko do 4..? czy jest jakiś ciąg dalszy..? to nie jest przypadkiem test do morszczaka? tam normy są bardziej rygorystyczne.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak ( morski) właśnie sprawdziłem no to się popisałem hehe nie ma co cóż zrobić kupię nowy później i spróbuje  jeszcze raz czy jakiś test jeszcze dokupić ?

Edytowane przez Jeb_us
Opublikowano

Ok postaram się ale przynajmniej mi pokazało że są te parametry niskie w piątek bądź w niedzielę jadę po świetlówkę nowa z ciemniejszym światłem to zmienię te testy dziękuję bardzo za pomoc :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Też się zastanawiałem nad testami i wybiorę chyba te:

http://allegro.pl/jbl-combi-plus-nh4-combiset-test-ph-kh-co2-no2-no3-i6908496865.html

z tego co  marcin mówisz powinny być ok.

20 minut temu, marcin73m napisał:

NH4, NO2, NO3 i pH - te są najważniejsze. Dwa pierwsze zwłaszcza przy starcie baniaka.

NO2 też byś musiał wymienić. To seria testów do wody morskiej.

Opublikowano

no wiem, ale ....musiałbym dokupić a to już staje się nierentowne :)

Bedę badał dokładnie na starcie kranówkę (w laboratorium mi określą co mam w kranie a jest chyba 7.4) więc podczas podmian będę mógł określić w miarę przybliżone wartości.

Również mogę brać raz w tyg. h2oo z  akwa do badania, więc chyba nie będę dokupował zakresu. Ale zgadzam się z tobą, dokładniejszy pomiar w tym zakresie powinien być jeżeli chodzi o Malawi.