Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Marzy mi sie takie dosc ekstremalne polacznie, chcailbym sprobowac w 120cm polaczyc oba te gatunki. Z jednej strony roślinożerna agresywna i terytorialna Demasoni z drugiej skorupiakozerny, niezwykle spokojny Labidochromis caeruleus.

Czy takie polaczenie na 120cm ma racje bytu? Czy da sie polaczyc te pysie w malym akwa z ekstremalnie roznymi wymaganiami żywieniowymi?

Poszedl bym raczej w strone diety Demasoni + 1-2 na tydzien jakies lekkie miesko.

Czy to ma sens?:D

Opublikowano

Ja mam właśnie takie zestawienie plus jeszcze maylandie zebra gold

L. Caeruleus ma 8-9cm, P. Demasoni i Maylandia zebra ok. 6cm

Caeruleus rzadzi baniakiem i ''godzi'' inne ryby.

Jeśli chodzi o diete to mrożonki rzucam co dwa dni jedną porcję dziennie chodz nie jest to regułą czasem częściej.

Opublikowano

zły pomysł nigdy nie dogodzisz swoim rybą na tyle że będą w najlepszej kondycji, karmione zielskiem yellow słabo rosną i są słabsze, karmione mięchem demony w najlepszym wypadku są zapasione jak wieprzki a w najgorszym odchodzą do krainy wiecznych łowów. Łączenie ryb o aż tak skrainych preferencjach pokarmowych mija się z celem i jest działaniem pod widzimisie własciciela a nie pod dobro ryb. Kompromis między wszystkożercami i np roślinożercami nie udarza w ryby zbyt mocno tutaj nie da się zorganizować diety kompromisowej choć ryby oczywiście mogą żyć nawet latami o ile nie przesadzi się z mięchem lub gdy choroby nie zaczną pojedynkować się z systemami imunologicznymi waszych podopiecznych. Przy małych yellow krmienie prawie samą spiruliną może doprowadzić nawet do deformacji lub skarłowacenia.