Skocz do zawartości

Aquael Glossy 100 100x40x63

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego masz poważne problemy z ogarnięciem nie wyniku testów ale ich wykonaniem.

Wynik pH potwierdzam - masz 7,7-7,8

Nigdy więcej nie oglądaj a tym bardziej nie wklejaj fotek testów bez komparatora i tylko z widokiem z góry na oba dna fiolek postawionym na skali. - i to dotyczy wszystkich poza kH i GH gdzie nic nie pokazujemy tylko kropelki liczymy po każdej kropelce potrząsając aż się kolor zmieni..

Test NH4 zupełnie żle wykonany i pokazany jak nie wolno pokazać. Tam musi wyjść zółty bo jeden z odczynników jest zółty. Tobie wyszedł z ujemnym NH4 :D

testu na NO2 w ogóle brak. to co ma znaczyć znak zapytania. czyli to jak zdjęć nie ma a są inne  zbędne :(

43 minuty temu, Ritter napisał:

NO2 0.1?, NO3 1-5?

Jakiś  rozkojarzony jesteś.

Nie wykonujemy testów kolorymetrycznych poza KH i GH przy świetle sztucznym bo bardzo fałszuje to wynik.

Chyba że odczyt wykonujesz pod ledem 6500K  - wtedy circoebaut jest gitwynik..:D

Opublikowano
26 minut temu, deccorativo napisał:

Kolego masz poważne problemy z ogarnięciem nie wyniku testów ale ich wykonaniem.

Wynik pH potwierdzam - masz 7,7-7,8

Nigdy więcej nie oglądaj a tym bardziej nie wklejaj fotek testów bez komparatora i tylko z widokiem z góry na oba dna fiolek postawionym na skali. - i to dotyczy wszystkich poza kH i GH gdzie nic nie pokazujemy tylko kropelki liczymy po każdej kropelce potrząsając aż się kolor zmieni..

Test NH4 zupełnie żle wykonany i pokazany jak nie wolno pokazać. Tam musi wyjść zółty bo jeden z odczynników jest zółty. Tobie wyszedł z ujemnym NH4 :D

testu na NO2 w ogóle brak. to co ma znaczyć znak zapytania. czyli to jak zdjęć nie ma a są inne  zbędne :(

Jakiś  rozkojarzony jesteś.

Nie wykonujemy testów kolorymetrycznych poza KH i GH przy świetle sztucznym bo bardzo fałszuje to wynik.

Chyba że odczyt wykonujesz pod ledem 6500K  - wtedy circoebaut jest gitwynik..:D

No cóż trzeba krytykę przyjąć na klatę i żyć dalej jak to powiadają :)  Testy robiłem świadomie po zmroku gdyż niestety w ciągu sprzyjających warunków atmosferycznych tj. obecnego światła dziennego byłem poza domem i nie miałem możliwości ich przeprowadzić. Najbliższy dzień kiedy będę mógł przeprowadzić testy w sprzyjających warunkach to wtorek i wtedy też przeprowadzę ponownie testy NO2, NO3 i NH4. W kwestii przeprowadzonych testów stosowałem się do instrukcji JBL odnośnie ilości kropel jak i czasu na jaki mają być odłożone próbki. Jak kolega Wolfik wspomniał rzeczywiście mogło dojść do zamiany próbek tak ewentualność też istnieje (muszę porozmawiać z synem) :) Zdjęcia zrobiłem tak nie inaczej gdyż odczytanie NO2, NO3 i NH4 nie jest jednoznaczne z wzornikiem i stwarza najwięcej problemów jeżeli chodzi o właściwe określenie parametrów. Myślałem że komparator utrudni odczytanie. 

Opublikowano (edytowane)

Testy przeprowadziłem raz jeszcze mam nadzieję że tym razem poprawnie i w należytych warunkach chociaż aura na zewnątrz nie jest zbyt sprzyjająca.

NH4

Na moje oko jest to 0.2

WP_20180130_005.jpg

WP_20180130_006.jpg

WP_20180130_004.jpg

NO2

W tym przypadku uważam iż jest to 0.1.

WP_20180130_001.jpg

WP_20180130_002.jpg

WP_20180130_003.jpg

NO3

Prawdopodobnie wynik między 5-10.

WP_20180130_007.jpg

WP_20180130_008.jpg

Edytowane przez Ritter
Opublikowano

dobrze czytasz kolory więc dalej już rób sam  i wyniki podawaj.

No widzisz że NO2  było przedtem coś niehalo.

Jeśli płynnie przeszedłeś do startu biologicznego baniaka to brakuje mi pomiarów kranówy  .

oraz  opisu jak i co dajesz czy też startujesz na zegarek  i 744 godziny?

Opublikowano
W dniu 23.01.2018 o 23:17, Ritter napisał:

Po przetarciu akwarium, wypłukaniu i wyparzeniu piasku i kamieni przyszedł czas na zalanie wodą bezpośrednio z kranu z dodatkiem środka JBL Biotopol (dozowany zgodnie z instrukcją producenta) a miało to miejsce 11 stycznia 2018r. Następnie od dnia następnego czyli 12 stycznia rozpocząłem wprowadzanie Seachem Stability  - zgodnie z ulotką producenta (dzień pierwszy 5ml na każde 10L wody w akwarium i następnie po 5ml na każde 80L wody akwariowej prze tydzień). Aktualnie zaprzestałem tego procederu zgodnie ze wskazówkami producenta.

Odnośnie tego co dodawałem do wody pisałem na wstępie. Od 19 stycznia kiedy podałem ostatnią dawkę stability niczego więcej nie dolewałem. Dlatego proszę o wskazówki co uczynić dalej w kwestii uzyskania odpowiednich parametrów wody aby można było myśleć o zarybieniu akwarium. Czy takie informacje na temat wody kranowej są wystarczające czy mam przeprowadzić jakieś testy dodatkowe? Woda pochodzi z tego źródła i tu są oficjalne parametry: http://www.wodociagi.pl/artykul/jakosc-wody .

Opublikowano
5 godzin temu, Ritter napisał:

Dlatego proszę o wskazówki co uczynić dalej w kwestii uzyskania odpowiednich parametrów wody aby można było myśleć o zarybieniu akwarium. Czy takie informacje na temat wody kranowej są wystarczające czy mam przeprowadzić jakieś testy dodatkowe?

Mimo że mija 6 dni od wyjęcia zeolitu to nic nie ruszyło.

Od początku masz takie same wyniki i proces dojrzewania masz zablokowany a raczej nigdy nie ruszył . Powiedzą żeby cierpliwie czekać - ja powiem by działać.

Jak sam wiesz do startu baniaka trzeba dwu rzeczy - bakterii i pożywki dla tych bakterii czyli żryć im trzeba dać .

Bakterie lałeś co dziennie ale pożywki im nigdy nie dałeś i chyba zdechły z głodu nigdy się nic ci nie ruszyło.

Drugie to twój wodociąg podaje że sypie chlor nawet do 0,27mg/l  i jaką masz pewność że od razu ten chlor nie wybił wszystkich tych bakterii co lałeś.  A jak stosuje wodociąg ClO2 to tygodniami siedzi w wodzie i bije wszystko co żywe.

Płock to duże miasto i ma Leroya więc masz tam i Wodę Amoniakalną   - wlej dawkę kontrolną

1ml WA na 400l wody netto w akwarium i powinno pokazać NH4 po 5 minutach tak 0,4-0,8 ppm i wlej Prodibio Biodigest potem bo chyba już dostałeś.

za 2-3 dni pomiary.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, deccorativo napisał:

Mimo że mija 6 dni od wyjęcia zeolitu to nic nie ruszyło.

Od początku masz takie same wyniki i proces dojrzewania masz zablokowany a raczej nigdy nie ruszył . Powiedzą żeby cierpliwie czekać - ja powiem by działać.

Jak sam wiesz do startu baniaka trzeba dwu rzeczy - bakterii i pożywki dla tych bakterii czyli żryć im trzeba dać .

Bakterie lałeś co dziennie ale pożywki im nigdy nie dałeś i chyba zdechły z głodu nigdy się nic ci nie ruszyło.

Drugie to twój wodociąg podaje że sypie chlor nawet do 0,27mg/l  i jaką masz pewność że od razu ten chlor nie wybił wszystkich tych bakterii co lałeś.  A jak stosuje wodociąg ClO2 to tygodniami siedzi w wodzie i bije wszystko co żywe.

Płock to duże miasto i ma Leroya więc masz tam i Wodę Amoniakalną   - wlej dawkę kontrolną

1ml WA na 400l wody netto w akwarium i powinno pokazać NH4 po 5 minutach tak 0,4-0,8 ppm i wlej Prodibio Biodigest potem bo chyba już dostałeś.

za 2-3 dni pomiary.

Szczerze powiedziawszy to jestem trochę rozczarowany tym dojrzewanie ale cóż poradzić takie prawa natury :)  Akurat odbierałem syna z zajęć i byłem zarówno w Leroy i OBI niestety  w żadnym nie było wspomnianej wody amoniakalnej. Jutro poszukam na mieście w innych sklepach może coś się znajdzie. Odnośnie bakterii tak mam na miejscu 6 ampułek Prodibio Biodigest tak więc po zdobyciu wody amoniakalnej można zacząć działać. Dziś w między czasie poczytam na forum o starcie z WA. Tak na marginesie chciałbym zobaczyć jak powiedzmy 15-20 lat do tyłu ludzie radzili sobie z dojrzewanie zbiornika i problemami z tym związanymi. Zdaję sobie sprawę że wiele czynników wyglądało zupełnie inaczej niż aktualnie ale mimo wszystko ciekawa sprawa :) Może umknęło ale tak jak napisałem na starcie dodałem do wody produkt firmy JBL Biotopol, który teoretycznie powinien zbić chlor i inne ustrojstwa.

Edytowane przez Ritter
Opublikowano
13 godzin temu, Ritter napisał:

:) Może umknęło ale tak jak napisałem na starcie dodałem do wody produkt firmy JBL Biotopol, który teoretycznie powinien zbić chlor i inne ustrojstwa.

Nie umknęło;) ale JBL Biotopoli jest kilka i ten podstawowy nie uzdatnia wody kranowej i nie usuwa chloru, on tylko wodę przekształca :D. Zawiera aloes czyli taką naszą ludzką walerjanę razem z kremem do nawilżania skóry i na palpitacje serca.

Chlor usuwają Biotopole  te z literkami;)  C, R, T   no i co wlałeś ?   walerjanę czy usuwacz chloru?:D

Na przyszłość nie bierz bezkrytycznie to co ci podsuwa Pan z zoologa - no może cię nie wsadził na konia z tym Biotopolem  i sprzedał uzdatniacz kranówy.

O WA spytaj w aptece co robi leki na miejscu  czyli ma laboratorium jak prawdziwa apteka przed wojną - zazwyczaj mogą zrobić WA albo od razu przez internet kup.

Pytasz jak było kiedyś z tym startem - no chyba nie ma nikogo kto by lepiej pamiętał jak ja bo chyba nikt nie jest starszy niż ja na tym forum.

Kiedyś  woda we wszystkich rzekach łącznie z Wisłą w Warszawie wszystkie jeziora i stawy były czyste i żyły tam raki i ryby. Nitryfikacja tam była zawsze i wystarczyło wziąć piasku , kamieni czy moczarkę z rzeki lub stawu by ci w akwarium zawsze po miesiącu czekania baniak był gotowy na wpuszczenie ryb. Nie było żadnych testów, uzdatniaczy czy bakterii i starterów - bo nie były potrzebne.

Teraz metoda na czekanie czyli na zegarek i 744 godziny już się nie sprawdza.

Przez te chlory w kranach, zatrute do bólu środowisko gdzie wszystko niszczy nitryfikację i nic jej nie wspiera.

A wszystko to zrobiliśmy my - ludzie.

Dlatego teraz są takie korowody z tym startem i tylko starzy jak ja akwaryści z łezką w oku wspominają te czasy gdy nie było wcale tych korowodów i dziwią się co w młodzi macie za problemy.

Jak masz kilka ampułek prodibio Biodigest to jedną czyli na 1000l baniak wlej od razu - może ci ruszy start.

Opublikowano

Z tym Biotopolem to rzeczywiście miałem aloes :)  Nikt mnie nie zmuszał do zakupu tego ustrojstwa tylko otrzymałem je w gratisie z zestawem akwariowym plus jeszcze inne szpargały jak np. Tropical Bacto Active.  Objechałem kilka sklepów ale niestety brak wszędzie wody amoniakalnej. Tak czy inaczej już zamówiona przez internet i czekam na przesyłkę. Na chwilę obecną w zbiorniku z aktualnego stanu rzeczy glony korzystają, które dosyć intensywnie się rozwijają :)  

WP_20180131_002.jpg