Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zbiornik 100x50x50.obsada 5 pyszczaków saulosi 1+4.samiec zaczął się ładnie wybarwiać i nagle jedno oko zrobiło się białe.6 pyszczaków rdzawych.tym rdzawym na czubkach pyska zrobiły się białe naloty.na razie tylko u 2 sztuk.parametry wody no3-25  no2-0  ph-6,8 kh-6 stopni cl2-0.między 2 a 3 tygodniem podmieniam ok.70 litrów wody. wlewam tylko aqua safe i biokultury co to może być i z czego to się mogło zrobić.dziękuję za odpowiedz.

Opublikowano

Obstawiam walkę o dominację. Białe pyski typowe dla ran powstałych w trakcie łapania się za nie i zmętniałe oko też jest częstym skutkiem utarczek. Dobrze by było poobserwować ryby, który to agresor a do wody dodać np. Kordon Fish Protector lub jakiś inny preparat zapobiegający infekcjom wtórnym.

Opublikowano

Obstawiam tak jak kolega powyżej walkę o dominację a sprawcą zajścia może być rdzawy.Wygląda że masz dwa samce które się tłuką a przy okazji dostało się też samcowi saulosi.Miałem identyczną obsadę tylko w innym układzie z tym że okazało się że największym agresorem nie był samiec saulosi jak podejrzewałem ale samiec rdzawego który był potulny jak baranek przez około 1,5 roku a potem jednego dnia zabił samicę saulosi a drugiego dnia inkubującą samicę rdzawego.Było mu potem mało i stoczył walkę z dominującym samcem saulosi którą wygrał i zajął jego rewir co wydało mi się dziwne bo rdzawe nie są takie terytorialne jak saulosi.A jednak tak się stało u mnie ;) 

Obserwuj a potem ewentualnie zredukuj jednego samca rdzawego.

Opublikowano

kupiłem kordon i 1 raz już wlałem.rację ma kolega  u 3 rdzawych  są atrapy jajowe.jeden z nich jest bardzo natarczywy.dziękuję za podpowiedz.

Opublikowano (edytowane)

PH - 6.8???? Oby to była pomyłka.. staraj się stopniowo podwyższać pH nawet sodą do wartości 7.5-8.0.

Edytowane przez Wolfik
Opublikowano

kolega @tata12 mierzy paskami 6in1 mimo że nie pisze o tym , więc jego wszystkie te wyniki można od razu wsadzić w czarną d...  dziurę

W Chorzowie pH w kranie jest 7,4  tak te paski mierzą wszystkie pozostałe parametry.

Chyba nigdy się tego szajsu 6in1 nie pozbędziemy .