Skocz do zawartości

Start Akwarium 200l +

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

kolego rav211093 ja to bym odjął kamienia troche,tak się starał kamienie ułożyć żeby nie zajmowały więcej jak połowę głębokości (szerokości) dna akwarium i nie więcej jak połowę wysokości bo to jednak nie duże akwarium i jak nakładziesz kamola jak teraz jeden na drugim,dowalisz piachu to wyjdzie na to że z 200l zostanie 100l na wodę a jednak najbardziej o tą wodę chodzi. woda to przestrzeń dla ryb i każdy litr wody więcej to duży plus. też kiedyś nawaliłem kamienia pod sam "dach" ale zrozumiałem później że to nie tak jak czyściłem gąbki odmulałem dno i spuściłem z akwa 3 michy wody i było mniej jak połowa baniaku. wtedy jest i mniej piachu bo wszędzie leży kamień a piach to też bakterie te dobre. ryby się gonią bo nie raz się wystraszą,chowają się a wtedy jest mało miejsca do ucieczki. tak że nic na siłe,ognia nie ma układaj,przekładaj,kamienie to nie lak na samochodzie że jak nie pasuje to trzeba cały zdzierać,szlifować na nowo. tak że przekładaj,układaj w końcu coś się zbuduje. jak nie to inne kamienie,czasem się mówi trudno i trzeba koncepta zmienić.

Edytowane przez weekendrunner
Opublikowano

@rav211093 Nie chcę chwalić  ani w żadnym wypadku krytykować Twoich kamieni..ale gdybyś zajrzał do naszej galerii to może by Ciebie zainspirowały inne kamienie? Nawet otoczki, które nadają niesamowity klimat naszym zbiornikom.A na polach ich pełno więc w razie czego odpadną koszty zakupu. Oczywiście to tylko sugestia.

Opublikowano

Dziękuję za wszystkie sugestie i postaram się jakoś do nich odnieść i pokombinować z kamulcami. Tych kamieni co mam w akwarium jest jakieś 50 kg. ? ale może coś uda się pozmieniać na razie nie pali mi się. Chcę zrobić tak żeby było dobrze rybą a za razem cieszyło oko. 

Opublikowano
24 minuty temu, rav211093 napisał:

Dziękuję za wszystkie sugestie i postaram się jakoś do nich odnieść i pokombinować z kamulcami.

Zanim pokombinujesz i się odniesiesz odpowiedz Pawłowi i napisz co z tymi złożami w kuble bo to sprawa nie cierpiąca zwłoki.

Kamienie możesz przekładać 100razy kiedy chcesz - zniszczyć gotową biologię można w kilka chwil.

Opublikowano (edytowane)

Wylałem wodę z filtra wyrzuciłem zeolit, węgiel, tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem bo zostawiłem otwarty kubeł. Aaa jeszcze wyrzuciłem wate i wyplukałem gąbkę której już nie wkładałem 

Edytowane przez rav211093