Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, ostatnio w książce u Adka wyczytałem, że podawał swoim pupilą dżdżownice. Czy ktoś z was również z nimi próbował ?

Czy jednak ominąć ten  temat ?

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś jak miałam miesożerne ryby , nie pyszczaki, karmiłam siekanymi dżdżownicami. Jest z tym trochę roboty czyszczenie i siekanie, ale ryby byly zadowolone.

Edytowane przez suricade
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Podepne się pod temat.Aktualnie mam Copadichromis mloto( i 10  innych nazw handlowych) i kilka dni temu wpadlem na ten sam pomysl.Co prawda copa bardzie gustuja w malych skorupiakach typu kryl albo slimaczki.Mysle ze w sklepie wedkarskim kupić ddzownice i dac je do trotow aby same się oczyscily.Do tego dojdzie fossorochromis wiec dla niego to bedzie dobre zarcie mysle.

Opublikowano
46 minut temu, RavenPl napisał:

Podepne się pod temat.Aktualnie mam Copadichromis mloto( i 10  innych nazw handlowych) i kilka dni temu wpadlem na ten sam pomysl.Co prawda copa bardzie gustuja w malych skorupiakach typu kryl albo slimaczki.Mysle ze w sklepie wedkarskim kupić ddzownice i dac je do trotow aby same się oczyscily.Do tego dojdzie fossorochromis wiec dla niego to bedzie dobre zarcie mysle.

Te robaki ze sklepów wędkarskich mogą być pędzone na jakiś "sterydach", żeby szybciej rosły. Na pewno tak się dzieje w przypadku białych robaków. Co do czerwonych nie mam pewności, ale warto się upewnić zanim się nimi zacznie karmić.

Opublikowano

Wiele wiosen temu karmiłem ryby dżdżownicami co jakiś czas ale tylko kopane w ogrodzie. Pysie również je jadły ale potem wolałem tylko karmy pełnowartościowe.

O wiele lepszym pomysłem było wystawienie słoiczka z trocinami i jabłkiem/kawałkiem mięsa itd na godzinkę za okno. Po godzince zakręcałem słoik. I na 3/4 dni było żarcia białych tłustych robali. 

Z jednej strony to wspaniałe żarełko, zdrowe, tłuste, wartościowe ale z drugiej to zawsze ryzyko złapania jakiegoś pasożyta itd. 

Przy rybach z ameryki jest większy luz bo dla nich to bardziej naturalny sposób żywienia. Polowanie na motyle, żaby, myszy, skolopendry,  robactwo różnego rodzaju czy ryby ale dla pysi to obca kuchnia. 

To już lepiej byłoby karmić krewetkami. 

Opublikowano (edytowane)

Bez przesady, nie taki drogi. Krewetki koktajlowe tylko bez żadnych przypraw w Auchan kosztują chyba koło 12 zł. Jak dla Mbuny naprawdę na długo starczają.

Edytowane przez MatiK
Opublikowano

Aha ok.Ja myslalem o tych zywych akwariowych.Zlaezy mi na tym aby obserwowac jak te ryby jedza cos zywego:) Slimakow mialem już plage kiedy akwarium dojrzewalo.Dzis nie ma ani jednego.Wiec bio ddzownica wykopana wlasnorecznie oczyszczona z odchodow byla by ok?