Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Możesz zrobić zdjęcie tych plam?
Prawdopodobnie to nie silikon tylko jakiś klej typu Soudal Fix All...
Takie paskudztwo.ada4357c2c3c9bbe626b92456002c984.jpge2ee200e84025411f32eb8240f8d23c9.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Zaglądam i was czytam jak tylko czas pozwala.
Autor tematu niech wstawi zdjęcia.Nożyk vel skrobak musi sobie poradzić.My  również ich używamy.
Nie w tym przypadku. Plamy jakby zatopione w szkle.

Zeskrob to.Z szkłem zareagowac nie mogło.
Nie do ruszenia nożykiem, próbowałem nie jednym. W pewnym miejscu powstała rysa, plama została.

Opublikowano (edytowane)

Ja kiedyś reklamowałem zbiornik diversa, bo porobiły mi się takie niczym nie chcące zejść plamy... Istnieje coś takiego jak korozja szkła, i moim zdaniem był to efekt słabej jego jakości- zjawisko wystąpiło tylko na frontowych szybach. W twoim przypadku rzeczywiście wygląda to na pozostałość po jakimś kleju, ale skoro nie chce zejść to... kolega z tego forum miał podobny problem jak ja i poradził sobie pastą do polerowania szkła z tlenkiem ceru - polecam Ci tego spróbować skoro inne metody zawodzą- u mnie na ten "kamień" nie pomogło ani namaczanie octem, ani nawet przeciwkamienne środki żrące do czyszczenia toalet....

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano

Paweł czy ty to sam spowodowałeś i na pewno to był silikon czy kupiłeś takie akwarium a ktoś ci powiedział że to silikon.

Jak dla mnie to nie mógł spowodować silikon bo tak się nie rozlewa .

Wygląda na jakiś rozlany kwas ortofosforowy  na szkle i  opakowaniu szkła ( pierwsza fota) .

Moim laickim okiem tylko tlenek ceru i wolnoobrotowa polerka.

Tu już jest opis kogoś kto usuwał tak rysy 

sorki bakus razem pisaliśmy:D

Opublikowano

Załączam zdj, na którym widać moje niczym nie schodzące smugi- dziwna rzecz.... Producent wymienił mi wtedy szyby w ramach gwarancji- przy kolejnych już taki problem nie wystąpił.

4.thumb.JPG.8ab32e88e13c9b48548c882d0f2fad80.JPG20130802_122243.jpg.93b7ba7f48b431992f46e5ac5a5c56de.jpg

Opublikowano
Paweł czy ty to sam spowodowałeś i na pewno to był silikon czy kupiłeś takie akwarium a ktoś ci powiedział że to silikon.
Jak dla mnie to nie mógł spowodować silikon bo tak się nie rozlewa .
 Wygląda na jakiś rozlany kwas ortofosforowy  na szkle i  opakowaniu szkła ( pierwsza fota) .
Moim laickim okiem tylko tlenek ceru i wolnoobrotowa polerka.
Tu już jest opis kogoś kto usuwał tak rysy 
sorki bakus razem pisaliśmy
Kupiłem akwarium z przyklejonymi do szyby kamieniami i na pewno był to rodzaj silikonu bo był miękki i bez problemu kamienie odchodziły. Sam klej schodził bez problemu przy pomocy drapaka, plamy już niestety nie i nic nie jest w stanie ich usunąć.

Kupiłem akwarium z przyklejonymi do szyby kamieniami i na pewno był to rodzaj silikonu bo był miękki i bez problemu kamienie odchodziły. Sam klej schodził bez problemu przy pomocy drapaka, plamy już niestety nie i nic nie jest w stanie ich usunąć.

A tak wyglądają resztki usuniętego kleju. Silikon jak nic :-/ 45a8607cf6725049f5f12198cc6993e2.jpg

Opublikowano

Czysty silikon jak ci napisał Przemek nie wgryza się w szkło i da się usunąć bez śladu.

Ty masz nadtrawione szkło i ponieważ wygląda to okropnie to pozostaje albo spienione pcv czarne jako tło by zasłonić, a jak jest na przedniej czy bocznej szybie także to niestety polerowanie szyb.

Są do kupienia gotowe zestawy do usuwania rys w szkle z tlenkiem ceru - widziałem takie na ali.

https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20180115031335&SearchText=tlenek+ceru

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.